Linkovi

Ukrajina napreduje u Hersonskoj oblasti koju je anektirala Rusija


Ukrajinski vojnik pored haubice blizu Krakova
Ukrajinski vojnik pored haubice blizu Krakova

Ukrajinske snage objavile su da su vratile pod kontrolu još nekoliko naselja u Hersonskoj oblasti, koju je ranije okupirala, a nedavno i anektirala Rusija. Istovremeno, ruska armija se povlači sa prvih linija fronta na istoku i jugu zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su oslobođena tri naselja sjeveroistočno od grada Hersona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je potpisao zakon kojim se četiri oblasti - Hersonska, Zaporoška, Donjeck i Lugansk - pripajaju Rusiji, nakon glasanja na referendumima u okupiranim regionima, koje Zapad osporava. Moskva tvrdi da se ovim zakonom štiti ruski narod u tim oblastima, dok Kijev tvrdi da Rusija samo želi teritoriju.

Aneksija teritorija vodi u potencijalnu eskalaciju u ratu, jer je Putin izjavio da će se svaki napad na te oblasti tretirati kao napad na Rusiju, i prijetio nuklearnim oružjem.

Na terenu, saopšteno je da su ukrajinske snage na jugu ubile najmanje 58 ruskih vojnika, uništile devet tenkova, 17 oklopnih vozila i četiri haubice. Ruske rakete pogodile su noćas grad Zaporožje, i uništile nekoliko zgrada, izjavio je regionalni guverner i dodao da spasioci izvlače ljude iz ruševina.

Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

Zelenski je poručio da Ukrajina, uprkos prijetnjama, neće odustati od namjere da vrati četiri oblasti pod svoju kontrolu.

U obraćanju, gdje je prvo govorio na ukrajinskom, pa onda na ruskom, Zelenski je poručio Rusima da su već izgubili.

"Ukrajinci znaju za šta se bore. A sve više građana Rusije shvata da će umrijeti samo zato što jedan čovjek ne želi da okonča rat", rekao je Zelenski aludirajući na Putina.

U Moskvi se slavila aneksija koncertima na Crvenom trgu, iako su ruske snage samo prije nekoliko dana izgubile strateški važan grad Liman, koji im je bio glavno uporište u sjevernom dijelu Donjecka.

Putin je, kao jedan od prvih poteza u anektiranim teritorijama, naredio da ruske snage preuzmu kontorlu nad glavnom nuklearnom elektranom u Zaporožju. Svih šest reaktora je ugašeno, a Agencija za atomsku energiju je saopštila da ima informacije da Rusija ponovo želi da pokrene jedan od reaktora.

Rusi su uhapsili direktora elektrane, potom su ga pustili, ali ga nisu vratili na posao.

Kijev dugo optužuje Moskvu da planira da preusmeri struju iz Ukrajine ka Rusiji, i upozorava da bi to povećalo rizik od incidenta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG