Linkovi

Novi predmet protiv Dodika u Tužilaštvu BiH


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Ureda za odnose sa javnošću Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo je predmet formiralo nakon što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg kolektivnog šefa države Milorada Dodika zbog izjava izrečenih tokom obilježavanja godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH.

"Nakon zaprimanja prijave formiran je predmet i bit će izvršene provjere", navodi se u pismenom odgovoru koje je Radiju Slobodna Evropa stiglo iz Tužilaštva BIH.

Milorad Dodik je u Banja Luci u nedjelju 12. maja kazao kako je bila pogrešna odluka da se ukine Vojska Republike Srpske i da se formiraju Oružane snage BiH. Zatražio je od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju obuku uniforme Vojske RS-a, jer je to, kako je rekao, njihov dan.

Izjave Milorada Dodika naišla su na brojne osude u međunarodnoj javnosti, kao i u samoj BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG