Linkovi

REFERENDUM U RS: Bez dovoljno dokaza protiv Milorada Dodika


Tužilaštvo BiH optužilo četiri osobe zbog referenduma u RS i nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH
Tužilaštvo BiH optužilo četiri osobe zbog referenduma u RS i nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv četvorice zbog nespoštivanja odluke Ustavnog suda BiH i aktivnosti u referendumu o Danu Republike Srpske (RS) održanom u septembru prošle godine.

Protiv Milorada Dodika, Željke Cvijanović i Mirka Šarovića „ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom krivičnom djelu”, obrazloženje je Tužilaštva o obustavi istrage protiv njih.

Optužnica je podignuta protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića.

„Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske, kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Naredba o obustavi istrage donesena je i protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenka Gojkovića i Vojislava Gligića. Iz Tužilaštva BiH dali su obrazloženje da oni, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS, imaju imunitet od krivičnog gonjenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG