Linkovi

BANJA LUKA: Istraga protiv Dodika neće biti vođena


Milorad Dodik pjeva na predizbornoj skupu u Banja Luci, 5. oktobar 2018.
Milorad Dodik pjeva na predizbornoj skupu u Banja Luci, 5. oktobar 2018.

Tužilaštvo je odluku o nesprovođenju istrage protiv Milorada Dodika donijelo u rekordno kratkom roku, a obraćanje Dodika na otvaranju UKC BL okarakterisano je kao predizborni skup, bez razmatranja samih navoda iz prijave i sporne situacije u kojoj su iznesene prijetnje zdravstvenim radnicima.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo je u rekordno kratkom roku odluku da se neće sprovoditi istraga protiv Milorada Dodika na osnovu krivične prijave Transparency International u BiH (TI BiH), saopćeno je iz ove organizacije.

Tužilaštvo je u Naredbi o nesprovođenju istrage zauzelo mišljenje da djelo koje je prijavljeno nije krivično djelo, već da se može raditi samo o povredama Izbornog zakona, jer se radi o slobodi kandidata i političkih subjekata da na predizbornim skupovima iznose svoje političke stavove.

TI BiH je podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika jer je na javnom skupu povodom otvaranja sjevernog krila i centralnog bloka Univerzitetskog kliničkog centra u Banja Luci izjavio kako on odlučuje kome će biti povećane plate, i da ko podržava štrajk zdravstvenih radnika neće dobiti povećanje. Dodik je na ovaj način, prema mišljenju TI BiH, učinio krivično djelo Povreda ravnopravnosti građana jer je na osnovu razlike u ličnom svojstvu građana (članstva u Strukovnom sindikatu doktora medicine RS) uskratio i ograničio slobodu i prava čovjeka utvrđenu Ustavom, zakonom i ratifikovanim međunarodnim ugovorom. U ovom slučaju se to odnosi na pravo na zaradu, i pravo na slobodu sindikalnog organizovanja.

Tužiteljica uopšte nije razmatrala spornu situaciju, niti dala obrazloženje u vezi sa samim navodima iz krivične prijave, već je odmah zaključila da stvar spada u nadležnost Centralne izborne komisije. Posebno je zanimljivo da je u obrazloženju obraćanje Milorada Dodika na otvaranju UKC BL okarakterisano kao skup političkog subjekta ili kandidata u svrhu predizborne kampanje, te da su kandidati na političkim skupovima slobodni iznositi svoje političke stavove, iako se radi o obraćanju u funkciji predsjednika RS na događaju organizovanom od strane javne ustanove.

TI BiH posebno ističe da je Tužilaštvo odluku o nesprovođenju istrage protiv Milorada Dodika donijelo u rekordno kratkom roku od 20 dana, što je krajnje neobično, ako se uzme u obzir dužina rješavanja po prijavama u drugim predmetima.TI BiH je izjavio pritužbu u kojoj je posebno naglašeno kako je neprihvatljivo shvatanje tužiteljice da je svečano otvaranje bolnice politički skup u okviru predizborne kampanje, te da čak i da se radi o stranačkom skupu, to ne isključuje počinjenje krivičnog djela u smislu uskraćivanja prava i sloboda građana.

XS
SM
MD
LG