Linkovi

Novi Zeland optužuje Kinu za hakovanje parlamenta


Parlament Novog Zelanda
Parlament Novog Zelanda

Vlada Novog Zelanda saopštila je da je u utorak izrazila zabrinutost kod kineske vlade zbog njene umiješanosti u cyber hakiranje parlamenta Novog Zelanda 2021. godine koje je sponzorisala država, a koje su otkrile obavještajne službe te zemlje.

Otkrića da se informacijama pristupilo putem zlonamjernih cyber aktivnosti usmjerenih na novozelandske parlamentarne entitete dolaze u trenutku kada Britanija i SAD optužuju Kinu za široku kampanju cyber špijunaže. I Novi Zeland i Australija osudili su širu aktivnost.

"Strano uplitanje ove prirode je neprihvatljivo, a mi smo pozvali Kinu da se suzdrži od takvih aktivnosti u budućnosti", rekao je ministar vanjskih poslova Novog Zelanda Winston Peters u saopćenju.

On je rekao da je kineskom ambasadoru prenijeta zabrinutost oko cyber aktivnosti koje se pripisuju grupama koje sponzorira kineska vlada, a koje ciljaju na demokratske institucije i na Novom Zelandu i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Visoki novozelandski obavještajni zvaničnik rekao je parlamentarnom odboru u utorak da je sedam njegovih državljana pružalo obuku kineskoj vojsci u posljednjih 18 mjeseci, što je, kako je rekao, "veliki rizik za nacionalnu sigurnost".

Glasnogovornik kineske ambasade na Novom Zelandu rekao je u emailu da oni odbacuju "potpuno takve neosnovane i neodgovorne optužbe" te su izrazili svoje nezadovoljstvo i odlučno protivljenje vlastima Novog Zelanda.

"Nikada se nismo, niti ćemo se u budućnosti miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja, uključujući Novi Zeland. Optuživanje Kine za strano miješanje je potpuno lajanje na pogrešno drvo", rekao je portparol.

Vlada je ranije u utorak saopćila da je njen biro za sigurnost komunikacija (GCSB), koji se bavi cyber sigurnošću i obavještajnim signalima, uspostavio veze između kineskog državnog aktera poznatog kao Advanced Persistent Threat 40 (APT40) i zlonamjerne cyber aktivnosti usmjerene na parlamentarne službe Novog Zelanda i ured skupštinskog savjetnika 2021.

GCSB je rekao da je APT40 povezan s Ministarstvom državne sigurnosti.

Dodaje se da je APT40 dobio pristup važnim informacijama koje omogućavaju efikasan rad vlade Novog Zelanda, ali ništa osjetljivo ili strateškog karaktera nije uklonjeno.

Umjesto toga, GCSB je rekao da vjeruje da je grupa uklonila informacije više tehničke prirode koje bi omogućile nametljivije aktivnosti.

U prošloj finansijskoj godini, 23% od 316 zlonamjernih cyber događaja koji su uključivali nacionalno značajne organizacije pripisano je akterima koje sponzorira država, prema GCSB-u.

Ovi napadi nisu posebno pripisani Kini, a Novi Zeland prošle godine je također osudio zlonamjerne sajber aktivnosti koje je poduzela ruska vlada.

Upotreba operacija špijunaže za uplitanje u demokratske institucije i procese bilo gdje je neprihvatljiva,” rekla je Judith Collins, ministarka odgovorna za GCSB.

Američki i britanski zvaničnici kasno u ponedjeljak podigli su optužnice, uveli sankcije i optužili Peking za opsežnu kampanju cyber špijunaže koja je navodno pogodila milione ljudi, uključujući zakonodavce, akademike i novinare, te kompanije uključujući i obrambene izvođače.

Američki i britanski zvaničnici nazvali su hakersku grupu odgovornu Advanced Persistent Threat 31 ili "APT31", nazivajući je ogrankom kineskog Ministarstva državne sigurnosti. Zvaničnici su sastavili listu meta: službenici Bijele kuće, američki senatori, britanski parlamentarci i vladini zvaničnici širom svijeta koji su kritizirali Peking. Pogođeni su i izvođači radova u oblasti odbrane, disidenti i bezbjednosne kompanije, rekli su zvaničnici dvije zemlje.

U zajedničkoj izjavi australske ministrice vanjskih poslova Penny Wong i ministrice unutrašnjih poslova Clare O'Neil navodi se da uporno ciljanje na demokratske institucije i procese ima implikacije na demokratska i otvorena društva poput Australije. Rečeno je da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i da se mora zaustaviti.

Australijski obavještajci su 2019. godine utvrdili da je Kina odgovorna za cyber napad na njen nacionalni parlament i tri najveće političke stranke prije općih izbora, ali australska vlada nikada nije službeno otkrila tko stoji iza napada.

Andrew Hampton, generalni direktor sigurnosti u novozelandskoj Sigurnosno-obavještajnoj službi, rekao je u utorak pred parlamentarnim odborom da je sedam građana napustilo svoje uloge u kompanijama koje pružaju obuku kineskoj vojsci.

"Obuka i stručnost koju su prenosili stečeni su prethodnim zapošljavanjem u partnerskim vojskama i odbrambenim snagama Novog Zelanda", rekao je on.

„Takva aktivnost očigledno predstavlja veliki rizik za nacionalnu bezbjednost.“

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG