Linkovi

"Ratno stanje" Trumpa i demokrata zbog Muellerove istrage


Predsjednik Donald Trump daje izjave u dvorištu Bijele kuće
Predsjednik Donald Trump daje izjave u dvorištu Bijele kuće

Washington se sprema za promjenu vlasti nakon što su demokrate osvojile većinu u Predstavničkom domu Kongresa na prošlonedeljnim izborima. Sada obećavaju da će zaštititi istragu o Rusiji i pozvati predsjednika Trumpa na odgovornost, ali i da će se truditi da ostvare opipljive rezultate u riješavanju svakodnevnih problema Amerikanaca.

Od januara, demokrate u donjem domu Kongresa imaće ovlaštenja da istražuju Trumpovu administraciju. Oni koji će voditi kongresne odbore obećavaju da će svoju moć upotrijebljavati pravično.

"Nećemo slati pozive za svjedočenja kao da dijelimo slatkiše za Noć vještica. Imamo mnogo posla, ja sam se veoma precizno fokusirao i na pitanja na kojima je predsjednik rekao da želi da radi - poput cijene lekova”, kaže Elijah Cummings, demokrata u Odboru za nadzor vlade.

Kongresmen Ilajdža Kamings
Kongresmen Ilajdža Kamings

Svakako, nadzor Kongresa nad Trumpovom administracijom će biti pojačan.

“Pozvaćemo predsjednika na odgovornost. Mora da nauči da odgovara za svoje postupke i da nije iznad zakona”, rekao je Jarrold Nedler koji će voditi Odbor za pravosuđe.

Trump kaže da ga ne brinu potezi demokrata u donjem domu Kongresa.

“Oni će provjeravati nas, mi možemo njih. I tako ćemo se prepucavati. Djeluje kao ratno stanje”

Demokrate kritikuju i Trumpov izbor čovjeka koji će voditi Sekretarijat za pravosuđe, pošto je otpušten Jeff Sessions​. Vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Met Withaker često je kritikovao istragu specijalnog tužioca Roberta Muellera o miješanju Rusije u izbore i potencijalnim vezama sa Trumpovim saradnicima.

Imenovanje Whitakera je napad na istragu Roberta Muellera. I dio matrice miješanja predsjednika u tu istragu”, ocenjuje Nedler.

Kongresmen Džerold Nedler
Kongresmen Džerold Nedler

Demokrate u Senatu i nekolicina republikanaca ponovo pokušavaju da proguraju prijedlog zakona kojim bi se Bijeloj kući otežalo da otpusti Muellera i insistiralo na kompletnoj istrazi.

“Više nego ikad demokratiji je potrebno ujedinjenje republikanaca i demokrata i da zajednički zaštite istragu specijalnog tužioca Muellera. Jer, ako to ne uradimo, daćemo Donaldu Trumpu dozvolu da okonča istagu o svojim potencijalnim prestupima a naša zemlja će se pretvoriti u banana republiku”, ističe demokratski senator Chris Murphy.

Ali republikanci u Senatu kažu da Trump nije pretnja Muellerovoj istrazi.

“Ništa ne ukazuje na to da želi da otpusti Muellera ili da okonča istragu”, smatra lider republikanaca u Senatu Mitch McConell.

Bijela kuća u međuvremenu poriče bilo kakve veze sa Rusijom i opstrukciju pravde.

“Dobro sarađujemo sa Muellerom. U dosadašnjoj istrazi smo dostavili 1,4 miliona dokumenata, a 33-je ljudi je dalo iskaze ili informacije”, naglasila je Kellyanne Conway, savjetnica predsjednika Trumpa.

Trampova savetnica Kelien Konvej
Trampova savetnica Kelien Konvej

Među demokratama ima i onih koji žele da pokrenu opoziv predsjednika, ali najviše rangirani među njima poručuju da je prerano za takve razgovore i da svaka kaznena mjera za predsjednika mora biti pažljivo odmjerena i potkrijepljena dokazima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG