Linkovi

Novi Kongres najvjerojatnije će podržavati trgovinske sporazume, ali ne i međunarodne ugovore


Novi Kongres najvjerojatnije će podržavati trgovinske sporazume, ali ne i međunarodne ugovore
Novi Kongres najvjerojatnije će podržavati trgovinske sporazume, ali ne i međunarodne ugovore

U Senatu sa 100 članova 67 glasova je potrebno da bi se ratificirao neki sporazum, međutim, do tog broja teško se dolazilo – čak i s velikom većinom Demokratske stranke

Analitičari kažu da će novi se američki Kongres najvjerojatnije zalagati za sporazume o slobodnoj trgovini sa stranim partnerima, ali je manje vjerojatno da će podržavati nove međunarodne sporazume ili druge multi-lateralne inicijative.

Kad 111. Kongres završi svoje zasjedanje za nekoliko tjedana, mnoge međunarodne inicijative ostat će iza njega da se s njima bavi novi saziv. Među njima je nekoliko konvencija Ujedinjenih naroda za koje se vjeruje da imaju podršku administracije, uključujući konvencije o Eliminiranje svih oblika diskriminacije prema ženama, o Pravima djeteta i o Pravu mora. U Senatu sa 100 članova 67 glasova je potrebno da bi se ratificirao neki sporazum. Međutim, do tog broja teško se dolazilo – čak i s velikom većinom Demokratske stranke tijekom prve dvije godine administracije predsjednika Obame. U studenom su republikanci osvojili većinu u Zastupničkom domu a smanjili su većinu demokrata u Senatu na samo četiri mjesta.

Analitičar Brett Schaefer iz washingtonske Zaklade Heritage sumnja da će te inicijative biti prihvaćene od novog konzervativnijeg Kongresa "Izgledi da će Senat preporučiti i izglasati ratifikaciju ovih sporazuma su bili prilično visoki u vrijeme prijašnjeg sastava Senata u kojem je bilo 60 demokrata i izvjestan broj umjerenih republikanaca. Ali neki od umjerenih republikanaca su zamijenjeni, a i broj republikanaca u Senatu se povećao, što smanjuje izglede za ratifikaciju bilo kakvog sporazuma tijekom sljedeće dvije godine".

Najpoznatiji od sporazuma za ratifikaciju je novi Ugovor o smanjivanju strateškog naoružanja s Rusijom START. Prema pisanju New York Timesa, ako bi se o njemu glasovalo danas, predsjednik Obama bi trebao pomoć bar devet republikanaca. Ako se bude glasovalo o njemu u novom Kongresu početkom godine, trebat će mu najmanje 14 republikanskih senatora. Jedan od sporazuma koji će imati vrlo malu podršku, ili je uopće neće imati, jest Okvirna konvencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Analitičar Nick Loris iz konzervativne Zaklade Heritage kaže da je ta prognoza temelj za želje nekih novih zastupnika da Odbor za energetsku neovisnost i globalno zatopljivanje Zastupničkog doma krene novim smjerom. "Žele prodrijeti u srž znanosti o globalnom zatopljivanju i stvoriti jednu objektivniju platformu kako bi se dopustilo klimatolozima koji izražavaju drugačija mišljenja da donesu svoju stručnost za stol i vode jednu poštenu i transparentnu raspravu, radije nego da govore o tome kako je znanost svoje rekla, što se događalo s ovim Odborom u prošlosti".

Loris kaže da su mnogi konzervativci također zabrinuti da bi multi-lateralna nastojanja mogla ograničiti Sjedinjene Države u donošenju odluka i gospodarskom razvoju. "Postoji velika zabrinutost da će se, ako uđemo u jedan od tih sporazuma, gdje će Sjedinjene Države biti jedna od 192 zemlje, izgubiti puno suvereniteta zbog velikih ekonomskih odluka koje bi mogle dovesti do značajne regulacije privatnog sektora".

Unatoč razlikama oko multilateralnih sporazuma i konvencija, promatrači kažu da će možda biti i pitanja o kojima će postojati suglasnost između novog Kongresa i administracije.

Direktor za proučavanje trgovinske politike pri Institutu Cato Dan Ikenson kaže da bi administracija mogla postići kompromise o trgovinskim sporazumima s Kolumbijom, Panamom i Južnom Korejom. "Izgledi za sporazume o trgovini su mnogo bolji s republikanskim Kongresom. Još jedan od sporazuma koji su u procesu jest Transpacifičko partnerstvo, u prvotnom obliku s Bruneijma, Novim Zelandom, Čileom i Singapurom. Sad su u to uključene Sjedinjene Države, Vijetnam, Peru i Malezija. To je sljedeća velika nada u smislu trgovinskih sporazuma".

Novi Zastupnički dom će inklinirati podržavanju novih trgovinskih sporazuma, kaže Sarah Jane Staats, jedna je od direktorica pri Centru za globalni razvoj ovdje u Washingtonu. Ona očekuje da će republikanac Dave Camp, najvjerojatnije, biti predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za raspodjelu sredstava, a republikanac Kevin Brady predsjedatelj Pododbora za trgovinu, a oni su bili – kako kaže - izuzetno uspješni u zagovaranju američke uloge u svijetu i važnosti trgovine za domaće gospodarstvo, kao i za globalni razvoj.

Gospođa Staats također smatra da će doći do kontinuirane suradnje na vanjskopolitičkim pitanjima, uključujući dva prioriteta administracije: Globalnu inicijativu za borbu protiv malarije, HIV-a i drugih zanemarenih bolesti, te inicijative teške tri milijarde i 500 milijuna dolara Nahranimo budućnost, koja bi trebala potaknuti proizvodnju malih farmi i poljodjeljskih industrija u zemljama u razvoju.

Analitičari kažu da će najvjerojatnije doći do proračunskih rezova za neke humanitarne i programe pomoći inozemstvu. Gospođa Staats, međutim, kaže kako se nada da će proračunski pritisci primorati na reformiranje strategija za međunarodni razvoj, što znači da će se trgovina bolje koristiti za podršku razvoju.

XS
SM
MD
LG