Linkovi

Nakon izbora analitičari ne očekuju velike promjene u američkoj politici nacionalne sigurnosti


Predsjednik Obama s ekipom za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući
Predsjednik Obama s ekipom za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući

Prioritet nacionalne sigurnosti i obrane definiraju i predsjednik države, koji je demokrat, ali i Kongres u kojem su republikanci znatno ojačali

Iako su na nedavnim izborima za Kongres glasačima najvažnije bile domaće teme, njihov rezultat mogao bi utjecati i na područje nacionalne sigurnosti i obrane.

Amerikancima su na prošlotjednim izborima najvažnije bila pitanja poput ekonomije, državnog duga i zdravstva. Međutim, sada kada je Republikanska stranka osvojila većinu u Zastupničkom domu Kongresa, možda bi moglo doći i do izvjesnih promjena na sigurnosnom odnosno obrambenom planu.

Heather Hurlburt, analitičarka koja radi u washingtonskom think-tanku National Security Network, ne očekuje međutim velike promjene. "Na ovom području, najveća promjena će biti to što od sada američka vlada o nacionalnoj sigurnosti neće govoriti 'jednim glasom'. Ta problematika naime ima i svoj zakonodavni aspekt".

Naime, prioritet nacionalne sigurnosti, kao i obrane, definiraju i predsjednik države, koji je demokrat, ali i Kongres – u kojem su republikanci znatno ojačali. U Zastupničkom domu oni sada imaju većinu, a u Senatu je demokratska većina znatno manja nego što je bila prije. To bi se prije svega moglo odraziti na proračun Ministarstva obrane, kaže Heather Hurlburt.

Loren Thompson, analitičar iz Instituta Lexington, kaže međutim da 'viška novca za obranu nema'. "Republikanci neće moći osigurati dodatan novac za obranu, što inače u pravilu rade. Naime, sredstava nema. Tako da će kongresni sporovi oko financiranja obrane biti više simbolične prirode".

Loren Thompson kaže da se i predsjednik Obama u posljednje dvije godine zalagao za postupno i sporije povećanje Pentagonova proračuna. 'S Obaminom odlukom o slanju pojačanja u Afganistan, ali i određivanje roka za početak postupnog povlačenja iz te zemlje, vjerojatno se slažu obje stranke' – kaže Thompson. "Podrška ratu u Afganistanu postaje slabija u obje stranke. Zato su i jedni i drugi pozdravili slanje pojačanja, uz istovremeno određivanje roka za povlačenje".

Loren Thompson kaže inače da predsjednik države, kada je rat u pitanju, ima prilično otvorene ruke. On navodi primjer Obamina prethodnika, Georgea Busha, koji je u Irak poslao pojačanja bez obzira na protivljenje dobrog dijela Kongresa i američke javnosti. "Ako predsjednik želi nastavak rata, a spreman je izdržati kritike, on to može učiniti. A ako želi okončati rat, niti u tom slučaju Kongres ne može baš jako utjecati na tu njegovu odluku".

Iako u vezi Afganistana i Iraka vjerojatno neće biti mnogo razlika između Bijele kuće i Zastupničkog doma, razlika će biti kada se povede rasprava o Iranu. Heather Hurlburt o tome kaže: "Kongres je mnogo oštriji prema Iranu nego što je to Bijela kuća, i to bez obzira je li riječ o republikancima ili demokratima. I jedni i drugi prilično cinično gledaju na bilo kakve kontakte s Teheranom. U Kongresu se zalažu za jači pritisak na Iran".

Riječ je o nastojanju da se trajno obustavi iranski nuklearni program, za koji zapadne zemlje tvrde da ima vojnu svrhu – a to je izgradnja nuklearnog naoružanja. Međutim, oštri tonovi s Capitol Hilla, iz Kongresa Sjedinjenih Država, ne znače vojnu akciju protiv Irana – kaže Heather Hurlburt. "Bit će oštre retorike. Sumnjam međutim da će vojna akcija postati izvjesnija. Ali, kada sve to pratite iz inozemstva, teško je reći što je samo retorika, a što je stvarna najava akcije".

Kada je obrambena i sigurnosna politika u pitanju, dosta je razilaženja između Republikanske stranke i predsjednika Baracka Obame. To nije samo Iran, već i Obamina odluka da se zatvori vojni zatvor u Guantanamu te pitanje treba li otvorenim homoseksualcima dopustiti služenje u vojsci.

Loren Thompson očekuje da će se oštre kritike republikanaca na račun Obame možda sada ponešto stišati, kada je Republikanska stranka osvojila većinu u jednom od domova Kongresa. "Kada niste na vlasti, onda je lako tražiti da vlada poduzme neke kontroverzne mjere. Međutim, kada postanete dio vlasti i morate preuzeti odgovornost, onda vaša traženja postaju skromnija".

Glasnogovornik Ministarstva obrane Geoff Morrell izjavio je da američka obrambena politika ne ovisi o jednoj stranci, već da je uvijek bila dvostranačka. "Kada je u pitanju nacionalna sigurnost, u potpunosti očekujemo snažnu suradnju obje stranke u Kongresu, kao što je to bio slučaj i u prošlosti".

Analitičarka Heather Hurlburt ne očekuje promjene u američkoj politici nacionalne sigurnosti, ali predviđa da će u inozemstvu možda biti izvjesne zbunjenosti zbog nekih razlika u stavovima između republikanaca u Kongresu i Obamine Bijele kuće. Glavno pitanje na ovom području ostaje vojni proračun. U uvjetima krize, on se neće povećavati. Međutim, njegovo rezanje je također vrlo težak posao – pogotovo u situaciji kada je Amerika angažirana u dvije velike vojne misije, u Afganistanu i Iraku.

XS
SM
MD
LG