Linkovi

Nove 242 žrtve koronavirusa u kineskoj pokrajini Hubei


Prodavac u zaštitnoj odjeći uslužuje kupce na kasi supermarketa, u Wuhanu, pokrajina Hubei, Kina, 12. februara 2020. (PHOTO: China Daily via REUTERS)
Prodavac u zaštitnoj odjeći uslužuje kupce na kasi supermarketa, u Wuhanu, pokrajina Hubei, Kina, 12. februara 2020. (PHOTO: China Daily via REUTERS)

Vlasti u centralnoj kineskoj pokrajini Hubee izvjestile su o nove 242 žrtve preminule usljed posljedica zaraze novim koronavirusom, koji je od decembra usmrtio više od 1.300 ljudi.

Saopštenje o novim žrtvama uslijedilo je nakon što je Kina u srijedu saopštila da je broj novih slučajeva oboljevanja u padu drugi dan u nizu.

Zdravstveni zvaničnici u Hubeiju, epicentru dva mjeseca duge epidemije, sapštili su da su promijenili svoje metode detektovanja iz laboratorijskih testova u kompjuterizovano skeniranje tijela ljudi. Promjene u metodama detektovanja doprinijele su povećanju ukupnog broja potvrđenih slučajeva u Hubeiju na gotovo 15.000.

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus uz iskazani oprez pozdravio je vijesti o usporavanju širenja bolesti, rekavši da bi zaraza "i dalje mogla da krene u svim smjerovima".

Slijed događaja doveo je do otupštanja Jianga Chaoliang​a sa pozicije šefa Komunističke partije u Hubeiju samo nekoliko dana nakon što su dva najviša zdravstvena zvaničnika u pokrajini smijenjena sa pozicija.

Državna novinska agencija Sinhua javila je da će bivši gradonačelnik Šangaja zamijeniti Jianga, koji je bio meta kritika u javnosti zbog načina na koji je rukovodio odgovorom na krizu u vezi sa virusom COVID-19.

Vjeruje se da se virus pojavio prošle godine na pijaci morskih plodova u gradu Wuhanu, na kojoj se ulov ilegalno prodaje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG