Linkovi

U 24 sata 97 umrlih od koronavirusa


On Feb. 11, 2020, an AP crew in full protective gear is filming in front of the Tsing Yi public housing building in Hong Kong. Two units in the building had confirmed coronavirus cases and other residents were evacuated. (Photo taken by VOA Cantonese stringer Iris Tang)
On Feb. 11, 2020, an AP crew in full protective gear is filming in front of the Tsing Yi public housing building in Hong Kong. Two units in the building had confirmed coronavirus cases and other residents were evacuated. (Photo taken by VOA Cantonese stringer Iris Tang)

Broj zaraženih koronavirusom u Kini dostigao je 44.653, a broj umrlih od posljedica zaraze virusom službenog naziva Covid-19 popeo se na 1.113, saopštile su u srijedu vlasti u Pekingu, javlja Reuters.

U posljednja 24 sata od koronavirusa je umrlo 97 osoba te je zabilježeno novih 2.015 slučajeva zaraze, najnoviji su u srijedu objavljeni podaci kineske Nacionalne komisije za zdravlje.

Voditelj stručnog tima Komisije Zhong Nansha dan ranije je izjavio da bi epidemija koronavirusa u toj zemlji mogla biti zauzdana do aprila.

Broj umrlih i novooboljelih u provinciji Hubei, epicentru epidemije koja je praktično potpuno izolirana od ostatka svijeta, u utorak je iznosio 94 umrlih te 1.068 novih slučajeva bolesti, što je manje od preko 3.000 novooboljelih, koliko je zabilježeno 4. februara, i najniže od 31. januara, kada je zabilježeno 1.347 novih slučajeva zaraze.

No, ukupan broj smrtnih slučajeva u Kini toliko se popeo da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) novu bolest, kojoj je u utorak dala službeno ime Covid-19, proglasila potencijalno većom prijetnjom od terorizma.

"Svijet se mora probuditi i odnositi se prema ovome neprijatelju kao prema neprijatelju broj 1", kazao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, najavivši da bi prvo cjepivo moglo biti dostupno za 18 mjeseci.

Nanshan, glavni savjetnik kineske vlade po pitanju epidemije koronavirusa, naglasio je da broj novih slučajeva zaraze u nekim provincijama pada, te prognozirao da će epidemija u ovom mjesecu dostići vrhunac.

"Nadam se da bi ova epidemija mogla završiti negdje u aprilu", izjavio je Zhong, epidemiolog koji je odigrao ulogu u suzbijanju epidemije SARS-a 2003.

Čak i ako se ostvari njegova prognoza i epidemija uskoro bude suzbijena, koronavirus je već snažno pogodio kinesku ekonomiju – kompanije su počele otpuštati radnike, a mnoge su najavile da će im trebati milijarde dolara zajmova kako bi se održale.

Opskrbni lanci proizvođača automobila i pametnih telefona prekinuti su.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG