Linkovi

Broj smrtnih slučajeva kornavirusa premašio SARS


Putnici nadomak šangajske žejlezničke stanice, arhivska fotografija (REUTERS/Aly Song)
Putnici nadomak šangajske žejlezničke stanice, arhivska fotografija (REUTERS/Aly Song)

Najnoviji bilans smrtnih slučajeva koronavirusa dostigao je 811 – čime je premašen ukupan broj žrtava epidemije SARS-a koji je iznosio 774.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija je u subotu potvrdila još 89 smrtnih slučajeva, objavila je agencija Reuters. Prema podacima te organizacije ukupan broj oboljelih u Kini u subotu je iznosio je 37.198.

Virus se, piše Reuters, proširio u najmanje dvadeset sedam država ili regiona – u kojima je oboljelo najmanje 330 ljudi. Dvije smrti prijavljene su van centralne Kine. Preminule su osobe kineskog porijekla.

Kineske vlasti rade na strategiji uoči povratka na posao miliona zaposlenih nakon pauze zbog obilježavanja Lunarne Nove godine.

Mnogi kineski gradovi su tokom posljednje dvije nedjelje djelovali napušteno – što je bla posljedica odluke kineskih vlasti o otkazivanju letova, zatvaranju fabrika i škola.

Takva slika očekuje se i u ponedjeljak – na početku radne nedjelje.

Kineske vlasti objavile su da će blisko sarađivati sa kompanijama koje pružaju transportne usluge kako bi se omogućio bezbjedan povratak na radna mjesta zaposlenima u ključnim granama privrede – poput prehrambene industrije i proizvodnje lekova.

Državno veće stručnjaka specijalizovanih za koronavirus objavilo je da bi radnici na posao trebalo da pristižu u grupama, a ne svi odjednom, kako bi se smanjili rizici zaraze.

Nepovjerenje i zabrinutost

Dok se miloni građana Kine spremaju za povratak na posao, nakon praznika, kineskom društvenom mrežom Weibo širi se nespokoj.

“Ono što zabrinjava je što o broju oboljelih postoje samo zvanični podaci“, napisao je jedan korisnik te mreže.

“Svjesni smo da nigdje nije moguće nabaviti maske – zašto se onda vraćamo na posao?” upitao je drugi.

“Više od 20.000 doktora i medicinskih sestara je poslato u Hubei. Zašto broj bolesnih stalno raste?“, bio je još jedan od komentara.

Period od deset dodatnih prazničnih dana koji su vlasti odobrile kompanijama da koriste istekao je krajem januara. Tencent holdings, svjetski proizvođač video igara, objavio je da je od zaposlenih zatražio da rade od kuće do 21. februara.

Provincija Hubei, nadomak prijestolnice Pekinga u kojoj su zabilježeni prvi slučajevi koronaviirusa, zatvoriće škole do 1. marta, objavio je list „Narodne novine“. U još nekoliko provincija škole će biti zatvorene do kraja februara.

Lokalne vlasti u mjestu Šenženu negirale su napise jednog dnevnog lista o navodnoj blokadi rada dobavljača američke kompanije Apple – Foxconn Technology – koji je proizvodnju namjeravao da pokrene u ponedjeljak. Objavljeno je da će sa radom početi kada budu okončane inspekcijski nadzori.

Globalna uzbuna

Veliki broj svjetskih prijestolnica uvodi putna ograničenja zbog širenja virusa.

Hong Kong, koji je pod kontrolom Kine, uveo je dvonedjeljni karantin za putnike iz centralne Kine ili osobe koje su na tom području boravile prethodnih četrnaest dana. Malezija je proširila zabranu posjetiocima iz Kine.

Francuska je objavila nova uputstva za svoje građane u kojima se navodi da izbjegavaju putovanje u Kinu – sem ako imaju neodložne razloge. Italija je zatražila da djeca koja dolaze iz Kine u tu zemlju – da dvije nedjelje po prispjeću ne pohađaju nastavu.

Među petoro oboljelih van Kine je petoro Britanaca koji borave u jednom skijaškom centru na Alpima – što prema navodima francuskih zdravstvenih zvaničnika, budi sumnje o novim zarazama usljed posjećene skijaške sezone.

Kruzer Princeza, koji se u karantinu na japanskom obali, prijavio je šest novih slučajeva. Time je broj putnika na tom brodu povećan na sedamdeset.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG