Linkovi

Njemačkog ministra zdravstva brine rast zaraženih koronavirusom


An employee scans coronavirus tests at the airport in Frankfurt, Germany, Friday, Aug. 7, 2020
An employee scans coronavirus tests at the airport in Frankfurt, Germany, Friday, Aug. 7, 2020

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn u srijedu je izrazio zabrinutost rastom broja zaraženih korona virusom u njegovoj zemlji i pozvao je sunarodnjake da poštuju fizičko distanciranje i higijenska pravila.

Spahn je kazao da su se manje i veće epidemije pojavile u skoro svim regijama. On je izjavio za Deutschlandfunk radio da su zaraze izazvali putnici koji su se vratili iz inostranstva, ali također i oni koji se sastaju na porodičnim okupljanjima.

"To očigledno, ukoliko to ne nadziremo može dovesti do određene dinamike i ponovnog izbijanja pandemije", kazao je.

Njemački institut Robert Koch, koji nadzire pandemiju korona virusa, registrovao je 12. avgusta novih 1.226 pozitivnih osoba na korona virus, što je najviše zaraženih od početka maja.

Spahn je ponovio apele da se nose maske, održava fizička distanca i da se ne stvaraju gužve na javnim mjestima.

Njemačka je bila primjer što je dugo vremena pandemiju držala pod kontrolom, ali su ublažavanje mjera i povratak s godišnjih odmora posljednjih sedmica povećali broj zaraženih. Ljetni odmori su završeni u nekoliko saveznih država i učenici su se uglavnom vratili redovnoj nastavi i ne moraju da nose maske.

Njemačka do sada ima oko 218.000 potvrđenih slučajeva zaraze i oko 9.200 preminulih.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG