Linkovi

Njemački obavještajci: Ruski vojnici raspravljali o ubistvu ukrajinskih civila


Sahrana civila ubijenih u Buči. (Foto: REUTERS/Oleg Pereverzev)
Sahrana civila ubijenih u Buči. (Foto: REUTERS/Oleg Pereverzev)

Njemački obavještajci saopštili su da su presreli radio komunikaciju tokom koje ruske trupe razgovaraju o nasumičnom ubijanju civila u Ukrajini, čime se podrivaju tvrdnje Moskve da su zvjerski zločini počinjeni nakon što je ruska vojska napustila okupirana predgrađa blizu prijestolnice Kijeva.

Obavještajci, koji su u srijedu informisali članove parlamenta, opisali su dva odvojena razgovora tokom kojih ruski vojnici opisuju kako su ispitivali ukrajinske vojnike i civile prije nego što su ih upucali.

Njemački dnevnik Der Spiegel je prenio da se čuje da ruski vojnik opisuje kako je ubio nekog na biciklu.

Čak i dok Moskva odbacuje optužbe da napada civile, svjetska javnost okrenula se protiv Rusije prošle nedjelje, nakon što su objavljene fotografije i snimci krvoprolića u Buči. Na ulicama su otkrivena tijela civila nakon što su ruske snage potisnute iz sela sjeverno od Kijeva.

Gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk rekao je za Ruski servis Glasa Amerike da je bio šokiran kada je vidio tijela i obim razaranja u gradu.

"Kao historičar, mislio sam da se neka pravila poštuju čak i tokom rata", rekao je Fedoruk i dodao da će biti potrebno dugo vremena da se obnovi gradska infrastruktura i da je prerano razmišljati o povratku onih koji su na početku rata pobjegli od okupacije.

SAD i zapadni saveznici pokrenuli su istragu ratnih zločina zbog ubistava u Buči i drugim ukrajinskim gradovima, a predsjednik Joe Biden poručio je da bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu trebalo suditi za ratne zločine.

Jedan njemački obavještajni zvaničnik rekao je da Berlin ima satelitske snimke koji pokazuju da je Rusija umiješana u ubistva u Buči, mada radio prenos još nije povezan sa tom lokacijom. Zvaničnici su naveli da radio komunikacija sugeriše da su grupa Wagner, privatna vojna jedinica blisko povezana sa Putinom i njegovim saveznicima, ili možda neka druga privatna organizacija, možda imali ulogu u napadu na civile.

U međuvremenu, agencija Reuters potvrdila je autentičnost video snimka sa društvenih mreža koji po svemu sudeći prikazuje kako ukrajinske snage pucaju u zarobljenog i teško povrijeđenog ruskog vojnika u jednom području zapadno od Kijeva.

U vojnika, koji je na ruci nosio bijeli povez koji koriste ruske snage, ispaljeno je tri metka. Na snimku se vidi kako teško krvari, dok leži na putu pored mrtvog vojnika, i teško diše, prenosi Reuters.

"Još je živ, već teško diše... Gotovo je", čuje se glas prije nego što su ispaljena dva metka. Treći je ispaljen nakon što je vojnik nastavio da se pomjera.

Na snimku se zatim vide dva druga mrtva vojnika koji takođe nose bijele poveze. Jednom su ruke zavezane iza leđa, a upucan je u glavu. U blizini je napušteno rusko oklopno vozilo.

Reuters nije mogao da utvrdi tačan datum kada je snimljen video o kojem je prvo izvijestio američki dnevnik New York Times. Ukrajinska novinska agencija UNIAN objavila je snimak 30. marta.

Navodne ukrajinske snage na snimku govore ruski jezik. Najmanje jedan ima kavkaski akcenat, a drugi akcente tipične za mjesta u južnoj Rusiji ili istočnoj Ukrajini. Pojedini uzvikuju "Slava Ukrajini".

Najmanje jedan je nosio plavi povez koji koristi ukrajinska vojska, ali nije jasno s kim su povezani. Jedan vojnik je imao ukrajinsku zastavu na ruci, ali ušivenu naopako.

Reuters je utvrdio lokaciju za video, sjeverno od sela Dmitrivka, nedaleko od Buče sjeverozapadno od Kijeva, gdje je Ukrajina optužila Rusiju za ratne zločine. Moskva tvrdi da je snimak mrtvih civila u Buči isceniran.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba rekao je da nije vidio snimak, ali da je čuo za njega.

"Želim da vas uvjerim da ukrajinska vojska poštuje pravila ratovanja. Naravno, možda ima izolovanih incidenata kršenja tih pravila i oni će definitvno biti istraženi", rekao je Kuleba.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG