Linkovi

Blinken: Vjerodostojniji izvještaji o ruskim zločinima dolaze iz Ukrajine


Stanovnica Buče Tetiana Ustimenko plače nad grobom svog sina, sahranjenog u bašti njene kuće, u Buči, severozapadno od Kijeva, 6. aprila 2022. godine, tokom ruske invazije na Ukrajinu.
Stanovnica Buče Tetiana Ustimenko plače nad grobom svog sina, sahranjenog u bašti njene kuće, u Buči, severozapadno od Kijeva, 6. aprila 2022. godine, tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je u četvrtak da iz te ratom razorene zemlje stižu vjerodostojniji izvještaji o ruskim zločinima nad ukrajinskim civilima i obećao da će "jednog dana, na neki način, postojati odgovornost" za Moskvu.

Najviši američki diplomata se jučer sastao sa ministrima vanjskih poslova NATO-a i saveznika u Briselu.

Blinken je opisao jedan izveštaj o ruskom napadu na kijevsko predgrađe Buča, gdje je pronađeno 410 tijela Ukrajinaca, od kojih su mnogi ostavljeni da umru na ulicama prije nego što su se ruske trupe povukle i pokrenule nove napade na gradove na jugu i istoku Ukrajine.

Blinken je rekao da su žena i još 40 ljudi bili prisiljeni da gledaju kako je "petorici mladića naređeno da kleknu", a jednom je pucano u potiljak.

Blinken je rekao da je, prema iskazu žene, Rus za čovjeka kojeg je ubio rekao: "Ovo je prljavština. Ovdje smo da vas očistimo od prljavštine."

Rusija je negirala ubijanje civila u Buči.

Blinken je rekao da SAD i njihovi saveznici u NATO-u ostaju u potpunosti posvećeni snabdijevanju Ukrajini više oružja za odbranu od Rusije.

Raste broj poginulih u ratu koji je trajao šest sedmica, uključujući ukrajinske civile i borce s obje strane.

"Imamo značajne gubitke u trupama i to je ogromna tragedija za nas", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za britanski kanal Sky News.

Uoči sastanka NATO-a, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba odbacio je oklijevanje nekih zemalja da ispune ukrajinske zahtjeve za oružje zbog straha da će biti uvučene u sukob s Rusijom, rekavši da će Ukrajinci, dajući Ukrajini ono što joj treba, voditi borbe tako da niko drugi ne mora.

"Što više oružja dobijemo i što prije stigne u Ukrajinu, to će više ljudskih života biti spašeno, više gradova i sela neće biti uništeno i više neće biti Buče", rekao je Kuleba.

XS
SM
MD
LG