Linkovi

Biden sa Scholzom: U slučaju ruske invazije na Ukrajinu, neće biti Sjevernog toka 2


Njemački kancelar Olaf Scholz i američki predsjednik Joe Biden tokom susreta u Bijeloj kući.
Njemački kancelar Olaf Scholz i američki predsjednik Joe Biden tokom susreta u Bijeloj kući.

Sjedinjene Države i Njemačka jedinstveni su u rješavanju pitanja ruske agresije u svjetlu ukrajinske krize, rekao je u ponedjeljak predsjednik Joe Biden na početku sastanka sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Bijeloj kući.

"Njemačka je jedan od najbližih američkih saveznika", poručio je Biden i dodao da dvije zemlje "jedinstveno rade na tome da spriječe rusku agresiju u Evropi, da riješe izazove iz Kine i promovišu stabilnost na Zapadnom Balkanu".

Biden je upozorio da će u slučaju ruske invazije u Ukrajini neće biti projekta Sjeverni tok 2.

"Obećavam da ćemo moći to da učinimo", kratko je odgovorio Biden na pitanje kako bi to moglo biti učinjeno.

Kancelar Scholz je tokom obraćanja istakao da Njemačka i Sjedinjene Države blisko sarađuju kako bi osigurale brzo uvođenje sankcija Rusiji u slučaju novog napada na Ukrajinu.

"To bi imalo znatne posljedice po Rusiju", rekao je Sholz u Bijeloj kući.

Također, Sholz je ukazao na spremnost Njemačke da znatnom sumom finansira ekonomsku stabilizaciju Ukrajine.

"Obezbjeđujemo veoma veliki deo finansijske podrške Ukrajini - ukazavši da ta suma iznosi dvije milijarde dolara. Spremni smo da nastavimo sa time", rekao je Sholz.

Njemački kanclear, kako je ranije saopšteno, u Washingtonu namjerava da uveri predsjednika Bidena i članove Kongresa da Njemačka stoji rame uz rame uz NATO i SAD.

Scholz je ranije rekao da će Moskva "skupo platiti" ako krene u napad, ali njegova vlada nije odobrila da se Ukrajini pošalje oružje, niti da se poveća broj njemačkih vojnika u istočnoj Evropi, niti je rečeno koje bi sankcije Berlin predložio protiv Rusije.

"Nijemci su treutno odsutni, doprinose mnogo manje nego što bi trebalo", kazao je demokratski senator Richard Blumenthal​, član Odbora za oružane snage. I republikanski senator Rob Portman upitao je zbog čega Berlin nije odobrio Estoniji, članici NATO-a, da preda svoje haubice Ukrajini.

Scholz je, pred put u SAD, istakao da Njemačka daje značajnu ekonomsku podršku Ukrajini, iako joj nije poslala oružje.

Upitan za budućnost gasovoda Sjeverni tok 2, kojim bi ruski gas trebalo da stigne do Njemačke i zaobiđe Ukrajinu, Scholz nije htio jasno da odgovori.

"Ništa nije isključeno", rekao je za njemački ARD.

Njemačka je na meti kritika zbog toga što se oslanja na Rusiju za snabdijevanje energentima, a gasovodu se dugo protive SAD. Ali, pojedini članovi Scholzove Socijaldemokratske partije podržavaju projekat gasovoda. Među njima je i bivši njemački kancelar Gerhard Schroder​ koji je blizak Putinu i na čelu je borda direktora Sjevernog toka 2. Nedavno je kandidovan i za člana nazornog odbora ruske državne kompanije Gazprom.

Scholzove portparol nije želeo da komentariše odnose Schroder​a i Putina.

Njemačka za sada nije dala zvanično odobrenje za početak rada Sjevernog toka 2. Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Jake Sullivan upozorio je da neće ni krenuti ako Moskva napadne Ukrajinu.

Za razliku od bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa, Biden održava tijesne veze sa Berlinom.

"Biden je rizikovao po nekim pitanjima, uključujući i rusko-njemački gasovod Sjeverni tok 2. Scholzova​ posjeta Washingtonu može biti prilika za Bidena da promijeni stav", kaže Jeff Rathke​, predsjednik Američkog instituta za njemačke studije.

Njemačka je ranije odobrila slanje 5.000 šlemova ukrajinskim vojnicima, što je izazvalo podsmijeh. Kijev je tražio od Njemačke oružje, antiraktene sisteme i municiju.

Sa druge strane, pojedini u Berlinu brinu da bi nove sanckije Rusiji mogle da povećaju cijene gasa za Evropu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG