Linkovi

Neimenovani zvaničnici: Brojne žrtve bile bi posljedice potpune ruske invazije na Ukrajinu


ARHIVA - Detalj sa zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije održane u Bjelorusiji (Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP)
ARHIVA - Detalj sa zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije održane u Bjelorusiji (Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Ukoliko bi se Rusija odlučila da sprovede potpunu invaziju na Ukrajinu - to bi rezultiralo brojnim ljudskim žrtvama, izjavila su agenciji Reuters dva neimenovana američka zvaničnika.

Ukrajina bi mogla izgubiti između 5.000 i 25.000 vojnika, dok bi ruskih vojnih žrtava moglo biti između 3.000 i 10.000. Broj civilnih žrtava kretao bi se između 25.000 do 50.000", procijenio je jedan od neimenovanih zvaničnika.

Potpuna ruska invazija uzrokovala bi bjekstvo miliona izbjeglica i interno raseljenih osoba koje bi utočište potražile širom Evrope, prenijeli su vašingtonski zvaničnici agenciji Reuters - koji su insistirali na anonimnosti zbog osjetljivosti informacija.

Precizirali su da ukoliko bi se Rusija odlučila da izvrši invaziju na ukrajinsku prijestonicu Kijev – to bi moglo trajati nekoliko dana.

Prenijeli su i da Washington vjeruje da bi se Rusija, umjesto invazije, mogla opredijeliti za neku vrstu ograničenog napada.

Takođe, za sada postoji vjerovanje da ruski predsjednik Vladimir Putin o tome još nije donio konačnu odluku, rekli su neimenovani zvaničnici.

Upozorili su, međutim, da Rusija raspolaže snagama koje mogu da sprovedu sve scenarije.

Prema njihovim riječima, Rusija je u potpunosti rasporedila oko 70 odsto borbene moći za koju vjeruje joj bila potrebna za invaziju na Ukrajinu i šalje više bataljonskih taktičkih grupa na granicu sa tom zemljom, izjavila su dva neimenovana američka zvaničnika.

Tokom posljednje dvije nedelje broj bataljonskih taktičkih grupa u pograničnom području sa 60 povećan je na 83, dok ih je od petka još 14 u pokretu, rekli su oni agenciji Reuters.

Kada je riječ o tajmingu invazije, zvaničnici su ukazali da se očekuje da će tlo vrhunac smrzavanja dostići oko 15. februara - što će omogućilo tranzit ruskih mehanizovanih jedinica. Prema procjenama koje su iznijeli - takvi uslovi bi mogli trajati do kraja marta.

Navedeni vremenski okvir i povećanje broja i opremljenosti ruskih snaga ukazuje da bi se prozor za diplomatiju mogao zatvoriti.

Neimenovani američki zvaničnici agenciji Rojters nisu pružili dokaze kojim bi potvrdili procjene o više desetina hiljada vojnika raspoređenih na rusko-ukrajinskoj granici.

Prema tvrdnjama dijela međunarodne javnosti Rusija je na granici sa Ukrajinom rasporedila više od 100.000 vojnika. Njeni zvaničnici u javnost iznose tvrdnje da ne planiraju invaziju na Ukrajinu.

Ipak, postoji uvjerenje da bi mogla preduzeti ograničenu vojnu akciju ako ne budu ispunjene takozvane bezbjednosne garancije koje je uputila zapadnim saveznicima.

Među njima je i onemogućavanje članstva Ukrajini u Sjevernoatlantskoj alijansi – što je zahtjev koji NATO i Washington nisu prihvatili.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG