Linkovi

Dio pripadnika američkih snaga stigao u Poljsku


Američki vojnici u Poljskoj
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Američki vojnici u Poljskoj

Prvi kontingent američkih trupa poslat kao podrška saveznicima u Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO) u istočnoj Evropi stigao je u vojnu bazu Žešov na jugoistoku Poljske.

Portparol Oružanih snaga Poljske izjavio je da je riječ o brigadnoj borbenoj grupi iz sastava 82. vazdušno-desantne divizije Vojske Sjedinjenih Država, javila je agencija Reuters.

Prema poljskim vojnim izvorima riječ je o pripadnicima komandnog osoblja američkih snaga koji su se iskrcali na aerodromu udaljenom stotinjak metara od ukrajinske granice.

Američki predsjednik Džozef Bajden je u srijedu naložio razmiještanje dodatnih skoro 3.000 vojnika u Poljsku i Rumuniju u jeku napetosti između Rusije i Zapada usljed ukrajinske krize.

Tada je najavljeno da će oko 1.700 pripadnika američke vojske, mahom padobranaca iz 82. vazdušno-desantne divizije, biti raspoređeno iz Fort Brega u Sjevernoj Karolini na teritoriju Poljske.

Takođe, kako je saopštio Pentagon oko 1.000 vojnika koji su bili stacionirani u njemačkom gradu Vilseku biće prebačeno u Rumuniju.

Rusija i Zapad su poslednjih mjeseci u klinču, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice ali i u Bjelorusiji raspoređen značajan kontingent ruskih vojnih trupa i oružja.

Takođe, Rusija od Zapada traži, kako ih označava, bezbjednosne garancije da Ukrajina neće postati članica Alijanse, da će se NATO uzdržati od razmiještanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana koji, za sada, nisu dali opipljive rezultate.

Očekuje se da će ministri odbrane NATO-a razgovarati o daljim pojačanjima na svom sljedećem sastanku 16. i 17. februara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG