Linkovi

Njemački kancelar poziva na reforme Evropske unije, kao i na veću vojnu autonomiju


Njemački kancelar Olaf Scholz drži govor tokom kongresa Partije evropskih socijalista (PES) u Berlinu, Njemačka, 15. oktobra 2022.
Njemački kancelar Olaf Scholz drži govor tokom kongresa Partije evropskih socijalista (PES) u Berlinu, Njemačka, 15. oktobra 2022.

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na reforme Evropske unije kako bi ona bila pogodna za prijem novih zemalja, kao i na veću vojnu autonomiju bloka od 27 zemalja.

Govoreći na Kongresu Partije evropskih socijalista u subotu Berlinu, Scholz se založio za postepeno ukidanje principa jednoglasnosti za odluke u spoljnoj politici, ali i u drugim oblastima poput poreske politike.

„Znam da tamo imamo još mnogo uvjeravanja”, rekao je kancelar. „Ali također jasno kažem: ako je geopolitička Evropa naša težnja, onda su većinske odluke dobitak, a ne gubitak suvereniteta.”

Trenutno se mnoge odluke EU mogu donijeti samo ako sve zemlje glasaju jednoglasno.

Scholz također podržava veću vojnu autonomiju EU. Pozvao je na koordiniranu nabavku oružja i opreme, uspostavljanje snaga EU za brzo reagovanje do 2025. godine i sjedište EU za evropske oružane snage.

„U Evropi nam je potrebna bolja interakcija između naših odbrambenih napora”, rekao je on. „U budućnosti, Evropi će biti potrebno koordinisano povećanje sposobnosti... moramo samouvjereno i zajedno unaprijediti evropsku odbranu.”

XS
SM
MD
LG