Linkovi

Evropa formira "Nebeski štit"


The national flags of the members North Atlantic Treaty Organization(NATO) are seen ahead of a two-day meeting of the alliance's Defence Ministers at the NATO Headquarter in Brussels, Oct. 12, 2022.
The national flags of the members North Atlantic Treaty Organization(NATO) are seen ahead of a two-day meeting of the alliance's Defence Ministers at the NATO Headquarter in Brussels, Oct. 12, 2022.

Njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht izjavila je 13. oktobra da se 15 država usaglasilo o planovima za nabavku poboljšanog evropskog sistema protivvazdušne odbrane, javila je agencija AP.

Lambreht je, na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, izjavila da je potpisano pismo o namjerama za zajedničku nabavku za takozvani Evropski nebeski štit, pod njemačkom koordinacijom.

"Ovo su prijeteća i izazovna vremena", rekla je Lambreht.

Nije navela druge NATO zemlje koje su uključene u inicijativu, dodajući da su "otvoreni za sve".

Njemačka novinska agencija DPA javila je da su ceremoniji potpisivanja prisustvovali predstavnici Velike Britanije, Slovačke, Norveške, Letonije, Mađarske, Bugarske, Belgije, Češke, Finske, Litvanije, Holandije, Rumunije i Slovenije.

Još uvek nije donijeta odluka o tome koji sistemi će se koristiti, u momentu kada NATO želi da ojača svoju sposobnost da se nosi sa prijetnjom iz Rusije.

U opciji su izraelski sistem Arrow 3, američki Patriot i njemačke jedinice IRIS-T.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je krajem avgusta da Njemačka planira da uloži velika sredstva u svoju protivvazdušnu odbranu u narednim godinama, kao i da će sistem biti dizajniran tako da se evropski susjedi mogu pridružiti.

Novi sistemi, koji će biti kupljeni prema njemačkom planu, imaju za cilj da pomognu u zaštiti neba iznad NATO saveza, a zvaničnici su rekli da neće biti predati Kijevu.

Napori za formiranje evropskog sistema protivvazdušne odbrane, dolaze u trenutku kada Rusija nastavlja žestoke raketne napade na Ukrajinu, u osmom mjesecu rata.

Novi potezi Moskve u Ukrajini, podstakli su NATO države na dodatne donacije oružja i protivraketne odbrane ukrajinskoj vojsci.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG