Linkovi

RSE: Novo lice Njemačke u vanjskoj politici


FILE - German Foreign Minister Heiko Maas waves upon his arrival to meet with Palestinian President Mahmoud Abbas meets in Ramallah, in the occupied West Bank, March 26, 2018.
FILE - German Foreign Minister Heiko Maas waves upon his arrival to meet with Palestinian President Mahmoud Abbas meets in Ramallah, in the occupied West Bank, March 26, 2018.

Susret Heiko - Pompeo, po mišljenju svjetskih medija, ali i mnogi drugi primjeri, povod su za postavljanje pitanja o mogućem zaokretu u njemačkoj vanjskoj politici.

Njemački ministar vanjskih poslova Hejko Mas (Heiko Maas) danas će se sastati s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike Pompeo) kako bi razgovarali o stavu Vošingtona (Washington) o nuklearnom sporazumu s Iranom.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) u ponedjeljak je zaprijetila Iranu, zahtjevom da napravi promjene u vojnoj i regionalnoj politici ili će se suočiti s najsnažnijim sankcijama u povijesti.

Kako piše agencija Asošiejted pres (Associated Press), primjedbe su uslijedile nakon što je Vošington pokušao da poveća pritisak na Teheran nakon odluke predsjednika Trampa da se povuče iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom naoružanju.

"Iran je u našem širem susjedstvu, a pošto sada ne vidimo nijednu bolju alternativu, ne želimo da napustimo sporazum", rekao je Mas. "Ne želimo da se Iran uključi u program nuklearnog naoružanja. Ovo utiče na neposredne sigurnosne interese Njemačke i sigurnosne interese Evrope ".

Kako izgleda "Masova doktrina​"

Uoči susreta Masa i Pompea, Njujork tajms (New York Times) piše da ako je Njemačka u centru Evrope, onda je veoma bitno šta misli njena vodeća figura u vanjskoj politici.

"Suština je da to niko ne zna. Mas nije stranac u politici, ali je novajlija kada je riječ o vanjskoj politici", navodi list i dodaje da je on, ipak, za samo 10 sedmica od kada je preuzeo dužnost, već počeo da ostavlja tragove.

Podsjeća se i na prve sastanke njemačkog ministra, kome je među prvim sagovornicima bio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (Sergey Lavrov), a nakon toga je uslijedio i put u Litvaniju i Ukrajinu.

"Kao predstavnik zemlje koja tek sada shvata svoju vodeću ulogu, Mas hoda po ivici, ali čini se da uživa u izazovu", piše Njujork Tajms.

List konstatuje i da je Hejko Mas promijenio Ministarstvo vanjskih poslova, ali i pita - kako će promijeniti njemačku vanjsku politiku?

Dodaje se da on smatra da su jake transatlantske veze bitne, a često ističe svoje emotivne veze s Francuskom i Izraelom.

New York Times ocjenjuje i da će proći mjeseci, ako ne i godine, dok se ne sazna kako izgleda "Masova doktrina".

"On će insistirati na tome da Njemačka dobije mjesto za stolom zajedno sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Kinom i Rusijom, i neće biti neprimjetan u ostvarivanju svojih ciljeva. Za Njemačku koja je dugo koristila polu-korake u spoljnoj politici, možemo očekivati promjenu brzine", zaključuje list.

Da li je poseban odnos Njemačke i Rusije urušen?

List Špigel (Der Spiegel) postavlja ovo pitanje i piše da je njemački ministar vanjskih poslova usvojio oštriji ton od prethodnika kada govori o Rusiji.

"Postoji mnogo razloga za to, ali to je svakako prekid tradicije", navodi list.

Špigelov sagovornik na temu njemačkog ministra vanjskih poslova je pijanist Justus Franc (Justus Frantz), koji kaže da ga Mas ponekad podsjeća na Helmuta fon Moltkea (Helmuth von Moltke), načelnika štaba Pruske vojske s početka Prvog svjetskog rata.

"Neodgovorno" je riječ kojom Franc opisuje oštar ton ministra.

"Masov pristup prema Rusiji je besmislen sve dok pokušava da preuzme prevagu. Ova generacija više ne zna koji je rat", kaže Franc.

List navodi i da je odnos između Nijemaca i Rusa odavno bio posebno emotivan, odnosno da nijedna druga zemlja kao Njemačka nije bila toliko entuzijastična kada je riječ o eri posljednjeg predsjednika SSSR-a Mihaila Gorbačova (Mikhail Gorbachev) i kraju Sovjetskog Saveza.

"To bi moglo da pomogne u objašnjenju zašto sada vlada tako veliko razočarenje činjenicom da je distanca između dvije zemlje sve veća", kaže Špigel i zaključuje da je zato čudno što je ton ministra vanjskih poslova izazvao debatu u Njemačkoj.

Energični, direktni, antinacistički ministar

I njemački Handelsblat global (Handelsblatt Global) piše kako socijaldemokrata Mas djeluje spremno u namjeri da prekine s dugom njemačkom - i socijaldemokratskom - vanjskopolitičkom tradicijom pod nazivom Ostpolitik, koja je više susretljiva, a ne suprotstavljena Rusiji. Kritikovao je rusko učešće u Siriji, aneksiju Krima i njihov navodni napad nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Britaniji.

Mas je, podsjeća ovaj list, morao mnogo raditi u ranoj političkoj karijeri. Početak karijere proveo je u regionalnoj politici svoje matične države, Saarland, kao ministar u različitim koalicionim vladama. Tri puta je pokušao i tri puta nije uspio postati državni guverner.

Kako piše ovaj medij, spasilo ga je iznenadno imenovanje za ministra pravde tokom prethodne vlade Angele Merkel. U toj ulozi osmislio je niz zakona, uključujući kvote o ženama u biznisu, kontrolu najamnina, nove antiterorističke mjere i bolju zaštitu potrošača. Takođe je doveo do promjene Zakona o zadržavanju podataka i Zakona o uznemiravanju putem interneta.

Govorio je o pitanjima izvan njegove oblasti, posebno protiv ksenofobije. To ga je učinilo metom ljutitih desničara, zbog priliva migranata i izbjeglica. Luc Bahman (Lutz Bachmann), vođa antiislamskog pokreta Pegida, uporedio je Masa s nacističkim ministrom propagande Jozefom Gebelsom (Joseph Goebbels).

Nacisti su, kako se to dešava, često na umu gospodina Masa, ali na drugi način. U svom inauguracionom govoru rekao da je ušao u politiku zbog njemačkih zločina u Aušvicu (Auschwitz), kao i potrebe da se njegova zemlja iskupi za te zločine tako što će podržati Jevrejsku državu.

"Svijet očekuje od Njemačke da pomogne u rješavanju diplomatskih problema, od Irana do Azije i Afrike. Ali, kao što gospodin Mas zna iz vlastite karijere, ponekad je kriza samo prilika koja čeka da bude iskorištena", navodi Handelsblat global.

XS
SM
MD
LG