Linkovi

Zaoštrava se spor SAD i EU zbog Irana


Zastave Sjedinjenih Država i EU
Zastave Sjedinjenih Država i EU

Odluka predsjednika Donalda Trumpa da napusti nuklearni sporazum sa Iranom dovela je do spora Sjedinjenih Država sa najbližim evropskim saveznicima.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk oštro je juče kritikovao američkog lidera, ističući da bi Evropska unija trebalo da bude zahvalna zato što su, kako je naveo, nedavni Trumpovi potezi eliminisali bilo kakve iluzije o saradnji Evrope i Amerike.

Trump je naložio i uvođenje maksimalnih sankcija kompanijama koje i nastavljaju da posluju sa Iranom što je naročito uznemirilo Francusku i Njemačku, gdje su Airbus i Volkswagen potpisali milionske ugovore sa Teheranom.

Samo nekoliko sati nakon polaganja zakletve, novi američki državni sekretar Mike Pompeo otputovao je u sjedište NATO-a u Briselu, gdje je govorio o tome koliko Sjedinjene Države cijene transatlantske odnose, kao jedan od stubova svjetske bezbjednosti i stabilnosti.

Međutim, ti odnosi su od nedavno poljuljani, nakon odluke Sjedinjenih Država da sankcionišu firme koje posluju sa Iranom. Njemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak u Berlinu govorila o odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel

​"Sada smo svjedoci promjena u njemačko – američkim i evropsko – američkim odnosima, nakon što su Velika Britanija, Francuska i Njemačka saopštile da bi trebalo ostati uz sporazum protiv nuklearnog naoružanja Irana, uprkos njegovim slabostima”.

Iranski šef diplomatije Javad Zarif​ je o očuvanju sporazuma razgovarao sa svojim evropskim kolegama u Briselu.

“Evropska unija i njene članice treba da osiguraju da njihovi i naši interesi budu zaštićeni, a da nelegalni potez Sjedinjenih Država ne bude nagrađen”.

Sekretar Pompeo smatra da je sporazum doveo do obogaćivanja Irana, što je podstaklo njegove, kako je ocijenio, štetne aktivnosti, a da američko povlačenje nije upereno protiv Evrope. Međutim, eksperti ističu da su Evropljani bijesni zato što je Washington ponovo uveo sankcije i da smatraju da su im opcije ograničene.

“Evropljani smatraju da im nije ostavljen nikakav izbor, ali i da ova administracija nema strategiju, nema Plan B. Amerikanci su u suštini odlučili u ime Evropljana i ostatka svijeta da će se povući iz sporazuma i ponovo uvesti sankcije, ne samo njihovim kompanijama već i drugima. I na taj način, odlučili su o sudbini sporazuma sa Iranom u ime svih”, kaže Celia Belin iz Instituta Brookings.

Međutim, Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton rekao je u nedavnom intervjuu Glasu Amerike da ne smatra da će biti diplomatskog spora zbog sankcija.

“Međutim, neizbježno je da će primjena američkih sankcija uticati na Evropu. Opašće i njihove trgovinske investicije sa Iranom pred kojim je veoma težak izbor”.

Bolton je dodao da će u Iranu uskoro presušiti ekonomska dobit od sporazuma, a da je ekonomija te zemlje već u poteškoćama, zbog čega su održani protesti krajem prošle godine. Iran će biti i glavna tema prvog velikog spoljnopolitičkog govora sekretara Pompea, narednog ponedjeljka.

Evropa i Iran rade na spašavanju nuklearnog sporazuma

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini
Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini

​Evropski i iranski ministri inostranih poslova rade na spašavanju nuklearnog sporazuma, nakon što je predsjednik Donald Trump izveo SAD iz tog pakta.

Šefica evropske diplomatije, Federica Mogherini, rekla je da su evropski i iranski zvaničnici održali razgovore po pitanju raznih izazova - od očuvanja i produbljivanja ekonomskih, transportnih i finansijskih odnosa, do zaštite evropskih kompanija koje su u poslovima sa Iranom, a u svjetlu sankcija koje su SAD obećale da će uvesti Islamskoj Republici Iran.

Uprkos učestalim pozivima za novi, širi sporazum, Mogherini je rekla da je cilj bio da se očuva sporazum iz 2015.

"Ukoliko želimo da očuvamo sporazum - što nije laka rabota - ali ukoliko želimo da očuvamo ovaj sporazum, znamo da važi 'što prije, to bolje'", rekla je Mogherini. "Ponovo, to neće biti lako... Ali, ukoliko mogu da se poslužim metaforom - imamo rođaka na intenzivnoj njezi i želimo da ga izvedemo sa intenzivne nege što je prije moguće."

Mogherini je govorila nakon razgovora održanih u utorak između ministara spoljnih poslova Britanije, Francuske i Njemačke sa njihovim iranskim kolegom Javadom Zarifom.

Zarif je rekao da Teheran želi da obezbjedi da interesi "preostalih učesnika sporazuma, posebno Irana, budu očuvani i garantovani".

Trump je rekao da je sporazum bio nedovoljan u suzbijanju iranskog nuklearnog programa i uloge te zemlje u bliskoistočnim konfliktima, kao i u određivanju šta se događa nakon što sporazum istekne.

Moggerini je, pak, rekla da EU vjeruje da nuklearni sporazum treba da bude razmatran odvojeno od drugih oblasti neslaganja sa Iranom.

"Mi smo, i oduvijek smo bili, jasni po sljedećem pitanju: Postoji više šansi i prilika za otvaranje puteva diskusije po drugim pitanjima, ukoliko iranski sporazum ostane na snazi, nego ukoliko ne ostane", rekla je.

Evropski lideri raspravljaće o nuklearnom sporazumu na samitu u Bugarskoj, koji počinje u srijedu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG