Linkovi

Infekcije korona virusom u Njemačkoj se 'eksponencijalno šire'


Picture shows the abandoned main shopping area due to the coronavirus disease (COVID-19) pandemic lockdown in downtown Essen, Germany, March 11, 2021. Picture taken on March 11, 2021. REUTERS/Wolfgang Rattay
Picture shows the abandoned main shopping area due to the coronavirus disease (COVID-19) pandemic lockdown in downtown Essen, Germany, March 11, 2021. Picture taken on March 11, 2021. REUTERS/Wolfgang Rattay

Infekcije korona virusom u Njemačkoj se eksponencijalno šire, 20 posto u posljednjih sedam dana, rekao je 16. marta stručnjak s Instituta za zarazne bolesti Robert Koch (RKI), dodajući kako je rizik od vakcine AstraZenece relativno nizak.

"Upravo smo na krilu trećeg vala. To se više ne može osporiti. I u ovom smo trenutku ublažili ograničenja, a to ubrzava eksponencijalni rast", rekao je epidemiolog RKI-ja Dirk Brockmann za njemačku televiziju ARD.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i državni čelnici dogovorili su se o postupnom ublažavanju mjera ranije ovog mjeseca, zajedno s "hitnom kočnicom" kako bi se vlastima omogućilo ponovno uvođenje ograničenja ako broj slučajeva poraste iznad 100 na 100.000 stanovnika tri dana uzastopno.

Petnaestog marta se broj slučajeva na 100.000 stanovnika popeo na 83, u odnosu na 79 16. marta i 68 prije sedam dana, a RKI je upozorio da bi broj zaraženih mogao doseći 200 na 100.000 stanovnika do sredine sljedećeg mjeseca, prenosi Reuters.

Njemačka je 15. marta obustavila upotrebu vakcine AstraZeneca, čime je postala posljednja od nekoliko evropskih zemalja koja je pauzirala davanje tih vakcina nakon izvještaja o poremećajima zgrušavanja krvi kod primatelja.

Odluka je slijedila preporuku Instituta Paul Ehrlich (PEI), njemačkog tijela nadležnog za vakcine, nakon sedam slučajeva tromboze, uključujući tri smrtna slučaja.

Brockmann je rekao da ima smisla objasniti relativne rizike za stanovništvo, napominjući da je od milion ljudi 1.000 umrlo od COVID-a 19, u usporedbi s možda jednim smrtnim slučajem od milion vakcinisanih.

"U rizičnim grupama rizik od umiranja od COVID-a 19 je mnogo, mnogo veći. To znači da je 100.000 puta vjerojatnije da će umrijeti od COVID-a 19 nego zbog vakcine AstraZeneca", rekao je Brockmann.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG