Linkovi

Broj zaraženih porastao, Merkel pozvala Nijemce da poštuju restrikcije


Njemačka kancelarka Angela Merkel na ljetnjem samitu Evropske unije u Briselu 20. jula 2020.
Njemačka kancelarka Angela Merkel na ljetnjem samitu Evropske unije u Briselu 20. jula 2020.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je građane da nose maske i poštuju društveno distanciranje i druge preventivne mjere ukoliko žele da se ukinu restrikcije, uvedene zbog pandemije koronavirusa. 

Razgovarajući sa novinarima u Dizeldorfu, gdje je prisustvovala sastanku državnog kabineta Sjeverne Rajne-Vestfalije, Merkel je izjavila da se broj novih slučajeva u Njemačkoj udvostručio u roku od tri nedelje i da to ne smije da se nastavi.

Kancelarka je primijetila da je rast broja slučajeva vjerovatno posljedica toga što Nemci putuju tokom ljetnjeg raspusta i što postoji više društvenih kontakata. Ona je rekla da uz rast novih infekcija neće moći da dodatno ukine restrikcije zbog COVID19 i apelovala na javnost da se pridržava pravila.

Đaci se vraćaju u škole posle letnjeg raspusta u srednjoj školi Karl-Rebajn u Nemačkoj, 17. avgusta 2020.
Đaci se vraćaju u škole posle letnjeg raspusta u srednjoj školi Karl-Rebajn u Nemačkoj, 17. avgusta 2020.

"Ako broj zaraženih opadne, onda možemo da se više otvorimo", rekla je Merkel. "Ako se brojevi ne spuste ili čak porastu, moraćemo da razmotrimo nove mjere."

Merkel je izjavila da je razgovarala o pandemiji sa državnim kabinetom Sjeverne Rajne-Vestfalije. 16 njemačkih država uglavnom postavlja sopstvena pravila, što često vodi različitim regionalnim regulativama i izaziva konfuziju i frustracije u zemlji sa 83 miliona stanovnika. Kancelarka Merkel kaže da se zalaže za uniformniji pristup.

Njemačka agencija za kontrolu bolesti u utorak je prijavila 1.390 novih potvrđenih slučajeva koronavirusa.

U drugim dijelovima Evrope - Engleska je odlučila da ukine vladinu agenciju odgovornu za reagovanje na krize javnog zdravlja, nakon što je Britanija imala najveću stopu smrtnih slučajeva od COVID19 u Evropi. Mnoge od funkcija agencije Javno zdravlje Engleske (PHE) biće prenijete na novo tijelo: Nacionalni institut za zdravstvenu zaštitu, prenosi agencija Reuters.

Irska je značajno pooštrila nacionalne restrikcije zbog koronavirusa, a poljski ministar zdravlja Lukas Sumovski saopštio da podnosi ostavku zbog kritika na račun reagovanja njegovog ministarstva na krizu. Francuska vlada planira da uvede obavezu nošenja maski na većini radnih mjesta od 1. septembra, pošto je broj novih slučajeva porastao u proteklih nekoliko nedjelja.

XS
SM
MD
LG