Linkovi

Njemačka: Putinovi operativci okreću Berlin protiv Ukrajine


Proruski prosvjednici prosvjeduju u Kölnu
Proruski prosvjednici prosvjeduju u Kölnu

Intervjuima i pregledom objava na društvenim mrežama i drugih javno dostupnih informacija, Reuters je utvrdio identitete ključnih osoba uključenih u promicanje promoskovskog stava unutar Njemačke od početka rata.

Na trgu ispod dvostrukih tornjeva gotičke katedrale u Kölnu, oko 2000 prosvjednika okupilo se u rujnu kako bi pozvali njemačku vladu da raskine sa zapadnom koalicijom koja podupire Ukrajinu i sklopi mir s Rusijom.

"Moramo prestati biti vazali Amerikanaca", rekao je desničarski njemački političar Markus Beisicht s improvizirane pozornice na stražnjoj strani kamiona. Publika je pljeskala i mahala ruskim i njemačkim zastavama.

Mršav muškarac u maskirnim hlačama stajao je sa strane pozornice, zaklonjen od gomile ceradom. Nekoliko metara dalje stražario je krupni muškarac s tamnim sunčanim naočalama. Organizatori skupa nisu odgovarali na pitanja. Većina je odbila govoriti kada im je prišao Reutersov novinar. Jedan prosvjednik pokušao je uvjeriti policajca da uhiti novinara kao ukrajinskog špijuna.

Skup je bio samo jedna od mnogih prilika - na internetu i na ulicama - u kojima su ljudi vikali da Berlin treba preispitati svoju podršku Ukrajini. Ta poruka prodire u duboke veze između Njemačke i Rusije, s nekoliko milijuna govornika ruskog koji žive u Njemačkoj, nasljeđem sovjetskih veza s komunističkom istočnom Njemačkom i desetljećima njemačke ovisnosti o ruskom plinu.

Pro-Russian demonstrators protest amid Russia's invasion of Ukraine, in CologneElena Kolbasnikova, organizatorica i voditeljica proruskih skupova, porijeklom iz Ukrajine, na skupu u Kölnu, Njemačka, 4. rujna 2022.
Pro-Russian demonstrators protest amid Russia's invasion of Ukraine, in CologneElena Kolbasnikova, organizatorica i voditeljica proruskih skupova, porijeklom iz Ukrajine, na skupu u Kölnu, Njemačka, 4. rujna 2022.

Ulozi su visoki: ako Njemačka, najveće gospodarstvo Europske unije, okrene leđa Kijevu, europsko jedinstvo oko rata će se slomiti.

Intervjuima i pregledom objava na društvenim mrežama i drugih javno dostupnih informacija, Reuters je utvrdio identitete ključnih osoba uključenih u promicanje promoskovskog stava unutar Njemačke od početka rata, uključujući dvojicu muškaraca koji su stajali u blizini pozornice u Kölnu.

Mršavi čovjek bivši je ruski zračni časnik. Izvorno se zvao Rostislav Teslyuk, a promijenio je ime u Max Schlund nakon što se doselio u Njemačku prije deset godina. Posljednjih mjeseci putovao je u istočnu Ukrajinu pod kontrolom Rusije. Nedavno mu je jedna ruska vladina agencija platila avionsku kartu za Moskvu na konferenciji na kojoj je predsjednik Vladimir Putin bio glavni govornik. Agencija, Rossotrudnichestvo, pod sankcijama je EU-a zbog vođenja mreže "agenata utjecaja" koji šire priče iz Kremlja. Njegov šef je sankcije, uvedene u srpnju, označio kao "lude".

Schlundov krupni susjed u blizini pozornice, čovjek po imenu Andrej Harkovski, zaklinje se na vjernost kozačkom društvu koje podupire vojnu kampanju Moskve u Ukrajini. Schlund i Kharkovsky nisu odgovorili na detaljna pitanja za ovaj članak. U razmjeni WhatsAppa, Schlund je napisao: "Odjebi!" i "Slava Rusiji!"

Reuters je otkrio da neki od najglasnijih agitatora za promjenu njemačke politike imaju dva lica. Neki koriste pseudonime i imaju neobjavljene veze s Rusijom i ruskim entitetima pod međunarodnim sankcijama ili s krajnje desničarskim organizacijama.

Desničarski njemački političar Markus Beisicht nazoči proruskom prosvjedu protiv sankcija i isporuke oružja, usred ruske invazije na Ukrajinu, u Kölnu, Njemačka, 4. prosinca 2022.
Desničarski njemački političar Markus Beisicht nazoči proruskom prosvjedu protiv sankcija i isporuke oružja, usred ruske invazije na Ukrajinu, u Kölnu, Njemačka, 4. prosinca 2022.

Njemačke vlasti povezale su jednu od osoba koje je identificirao Reuters s ideologijom ekstremne desnice. Neke od njegovih zagovornika policija je u prosincu optužila za urotu za rušenje države. On vodi kanal društvenih medija na njemačkom jeziku pod nazivom “Putin Fanclub” i, kao odjek navodne zavjere, početkom prošle godine je na društvenim mrežama pozvao na napad na njemački parlament.

Drugi je direktor berlinske građevinske tvrtke koji je nekoć bio časnik ruske vojne obavještajne službe. On je upoznat s jednim od trojice Rusa koje je nizozemski sud nedavno osudio za pomoć u opskrbi projektilom koji je srušio malezijski putnički zrakoplov iznad Ukrajine 2014. godine.

Treći čovjek je entuzijast motocikala koji na internetu objavljuje navodne zločine ukrajinske vojske i prikuplja novac za rusku bandu motociklista koja je pod sankcijama SAD-a i EU-a jer podržava Putinov rat.

Njemačka je do sada izdvojila više od milijardu eura humanitarne pomoći Ukrajini i susjednim zemljama, plus vojnu opremu uključujući napredne sustave protuzračne obrane. Većina Nijemaca i dalje podupire Ukrajinu, ali nakon naglog rasta troškova energije, ankete pokazuju da je manje onih koji žele proširiti vojnu potporu.

Njemačka vlada nije odgovorila na detaljna pitanja za ovaj članak, ali Ministarstvo unutarnjih poslova je reklo da "vrlo ozbiljno" shvaća sve pokušaje stranih država ili pojedinaca da izvrše utjecaj, posebno "u kontekstu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine". Kremlj nije odgovorio na pitanja Reutersa. Beisicht, političar koji je govorio na skupu u Kölnu, rekao je za Reuters da je blisko surađivao s organizatorima prosvjeda. Nije se osvrnuo na Reutersova otkrića o njihovim vezama.

Veze između Njemačke i Rusije sežu stoljećima. Carica Katarina Velika pozvala je svoje njemačke sunarodnjake da emigriraju u Rusiju u 18. stoljeću. Između 1992. i 2002. oko 1,5 milijuna potomaka tih doseljenika vratilo se u Njemačku, iskoristivši zakone koji su ljudima njemačkog podrijetla dopuštali traženje državljanstva. Istraživanja njemačke vlade pokazuju da ova zajednica glasuje više za krajnje desnu stranku Alternative für Deutschland (AfD) od drugih skupina. Želi pooštriti imigracijsku kontrolu i ograničiti utjecaj islama u Njemačkoj.

Max Schlund, izvornog imena Rostislav Teslyuk, organizator proruskih skupova i bivši časnik ruskog zrakoplovstva, nazoči skupu u Kölnu, Njemačka, 4. prosinca 2022.
Max Schlund, izvornog imena Rostislav Teslyuk, organizator proruskih skupova i bivši časnik ruskog zrakoplovstva, nazoči skupu u Kölnu, Njemačka, 4. prosinca 2022.

Dvostruki identitet

Javno lice prosvjeda u Kölnu bila je Schlundova romantična partnerica, Elena Kolbasnikova, porijeklom iz Ukrajine, a sada živi u Njemačkoj. Predvodila je gomilu u skandiranju “Mir. Sloboda. Samoodređenje!” na njezinom njemačkom s blagim naglaskom. Koristeći letke i društvene medije, ona i Schlund organizirali su prosvjede i niz drugih proruskih događaja.

Kolbasnikova je prošle godine stekla status slavne osobe u nekim krugovima protiv establišmenta u Njemačkoj nakon što je rekla da je otpuštena s posla njegovateljice zbog "rusofobije" - što Reuters nije mogao neovisno provjeriti. Obraćajući se pristašama, prestala je eksplicitno podržavati rusku invaziju i umjesto toga se usredotočila na utjecaj sukoba na Nijemce zabrinute zbog povećanja računa za grijanje.

Schlundov VKontakte profil na društvenim mrežama kaže da je studirao na vojnoj akademiji Žukovski, najpoznatijoj po obuci ruskih kozmonauta. Pojavljuje se na fotografijama koje objavljuju kolege studenti. Na slikama, uključujući i one koje je objavila Kolbasnikova, prikazan je u vojnoj odori. Brat Kolbasnikove rekao je Reutersu da je Schlund služio kao stariji poručnik u ruskim zračnim snagama. Reuters nije mogao neovisno provjeriti ove detalje.

Otprilike od 2007. Schlund je radio za privatne zaštitarske tvrtke, pokazuje radna evidencija. Moskovski sud je 2010. godine izrekao godinu dana uvjetne zatvorske kazne za napad osobi s istim imenom i datumom rođenja, prema policijskim zapisima. Schlund se preselio u Njemačku 2012. kako bi živio sa svojom tadašnjom suprugom, Ruskinjom njemačkog podrijetla, tvrdi osoba koja ga poznaje.

Od tada su se razdvojili. Kolbasnikovin brat, koji još uvijek živi u Ukrajini, rekao je za Reuters da je Kolbasnikovin proruski stav o ratu učvrstio obiteljski razdor: "Ona mi je možda sestra po krvi, ali ono što radi nije u redu."

Schlund je dovršio transakciju kupnje stana u Moskvi početkom 2022., pokazuje ruski registar nekretnina.

Tijekom ljeta Schlund i Kolbasnikova poslali su poruku na Telegramu pozivajući "istomišljenike" na dan glazbe, hrane i sporta u Duesseldorfu u lipnju. Mjesto događaja, dvorana za bankete, bila je ukrašena zastavama čečenskog vođe i Putinovog lojalista Ramzana Kadirova, čiji su borci dio ruske ofenzive u Ukrajini. Ministar u Kadirovljevoj vladi, Akhmed Dudayev, objavio je slike događaja na Telegramu i pohvalio Kolbasnikovu i Schlunda kao "veleposlanike dobre volje" koji su "na strani istine". Ministarstvo informiranja Čečenije, na čijem je čelu Dudayev, reklo je u izjavi za Reuters da nema nikakve veze s organizacijom događaja.

Također 2022., par je otputovao u Donbas, područje istočne Ukrajine koje uglavnom kontrolira Rusija. Prokremaljski medij, Tsargrad, objavio je YouTube video s putovanja u listopadu. Prikazuje Schlunda i Kolbasnikovu kako dijele pomoć, uključujući grijače za šatore za promoskovske snage. Par zaslužuje organizaciju zvanu Narodna fronta za pružanje dijela pomoći i pomoć u organizaciji putovanja. Narodna fronta, koja nije komentirala ovaj članak, koalicija je ruskih skupina civilnog društva, a njezin je vođa Putin, navodi se na web stranici organizacije. Također je na društvenim mrežama objavio video s putovanja.

Par i njihovi pristaše ponovno su marširali ulicama Kölna jedne nedjelje početkom prosinca, uz prisustvo policajaca i bučnih protuprosvjeda. Ubrzo nakon toga planirali su sudjelovati na forumu za aktiviste civilnog društva u Moskvi koji je suorganizirala ruska vlada. Na kraju je Kolbasnikova rekla navijačima da su propustili let. U objavi u internetskoj sobi za čavrljanje rekla je da je "sponzor" za avionske karte bio Russky Dom, rusko tijelo za promociju kulture. Russky Dom dio je Rossotrudničestva, vladine agencije koja je pod sankcijama EU-a. Grigory Mikhitaryants, dužnosnik Ruskog doma u Berlinu, rekao je Reutersu da je njegova organizacija nabavila karte za dvoje ljudi za putovanje na događaj u Moskvi, ali je odbio otkriti njihova imena. Rossotrudnichestvo je u priopćenju rekao da "nema nikakve veze s financijskim i organizacijskim aranžmanima" para.

Schlund i Kolbasnikova odbili su odgovoriti na detaljna pitanja. U razgovoru na WhatsAppu, Schlund je novinaru Reutersa napisao: "Bolje je za tebe, glupa kravo, da mi se kloniš iz vida."

Max Schlund, izvornog imena Rostislav Teslyuk, organizator proruskih skupova i bivši časnik ruskog zrakoplovstva, nazoči skupu u Kölnu, Njemačka, 4. prosinca 2022.
Max Schlund, izvornog imena Rostislav Teslyuk, organizator proruskih skupova i bivši časnik ruskog zrakoplovstva, nazoči skupu u Kölnu, Njemačka, 4. prosinca 2022.

Kozačka veza

Koristeći fotografije na društvenim mrežama, Reuters je identificirao trojicu redara na prosvjedu u Kölnu. Svi su sudjelovali na više kozačkih okupljanja u Njemačkoj, pokazalo je ovo izvješće. U carskoj Rusiji Kozaci su se zaklinjali na vjernost carevima. Sada su glavne ruske kozačke organizacije lojalne Putinu i bore se zajedno s ruskim snagama u Ukrajini.

Glavno kozačko tijelo, koje je odobrio Kremlj, je Savez kozačkih ratnika Rusije i inozemstva, koji ima desetke ogranaka u Rusiji i inozemstvu. Ne otkriva izvor svog financiranja. U Njemačkoj, Kozaci pridruženi Uniji polažu vijence na grobove vojnika Crvene armije i osiguravaju događaje koje vodi rusko veleposlanstvo.

Krupni muškarac pokraj pozornice na mitingu u Kölnu, Kharkovsky, porijeklom je iz sibirske regije Tomsk. Sada živi u Troisdorfu, jugoistočno od Kölna, i vodio je malu tvrtku za prijevoz kamiona, prema objavama na Kharkovskyjevom računu društvenih medija. Redovito je slikan na svojim i drugim stranicama društvenih medija na kozačkim okupljanjima, često u kozačkoj vojnoj odori. Na njegovoj ruci tetoviran je simbol s osam krakova koji je prihvatila krajnja desnica u Rusiji i drugim zemljama.

Andrej Kharkovsky prikazan je na svom profilu na društvenoj mreži ok.ru
Andrej Kharkovsky prikazan je na svom profilu na društvenoj mreži ok.ru

Dvojica Kharkovskyjevih kolega stjuarda također su prisustvovali kozačkim sastancima - entuzijast borilačkih vještina po imenu Vladimir Felk i čovjek koji se na društvenim mrežama identificira kao Sergej Schneider. Felk je radio kao zaštitar i vodio je logističku tvrtku, prema objavama na Felkovom OK računu na društvenim mrežama.

Na slikama koje je Kharkovsky objavio s godišnjih okupljanja posljednjih godina, trojici muškaraca pridružio se zaštitar i izbacivač u noćnom klubu po imenu Grigory Kramer. Kramer je predstavnik Saveza kozačkih ratnika Rusije i inozemstva. Dugogodišnji bivši čelnik Unije, Viktor Vodolatsky pod sankcijama je EU-a i SAD-a zbog podupiranja ruskih akcija u Ukrajini.

Susret 2022. u Hannoveru pozdravio je ruske diplomate iz konzulata u Hamburgu, prema izvješću o događaju koje je Ruska pravoslavna crkva objavila na svojoj web stranici. Pročitana je čestitka vršitelja dužnosti čelnika Velike donske vojske, kozačke organizacije koja se bavi regrutiranjem vojnika i borbama u vojnoj kampanji Rusije u Ukrajini. Fotografije koje je Kharkovsky podijelio na društvenim mrežama prikazuju njega i druge sudionike kako stoje ispred zastave Velike Donske vojske.

Kharkovsky je spustio slušalicu kada ga je Reuters kontaktirao. U naknadnoj razmjeni u aplikaciji za razmjenu poruka, potvrdio je da je osiguravao prosvjede koje su organizirali Schlund i Kolbasnikova, ali nije odgovorio na detaljna pitanja. Kramer je odbio intervju. Felk, Schneider i Velika donska vojska nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. Savez kozačkih ratnika odbio je komentirati.

Kozački skup u Hannoveru 2021. Kharkovsky (2. slijeva), Felk (4. slijeva), Kramer (6. slijeva), Schneider, (krajnje desno).
Kozački skup u Hannoveru 2021. Kharkovsky (2. slijeva), Felk (4. slijeva), Kramer (6. slijeva), Schneider, (krajnje desno).

Ruska vojna obavještajna služba

Kada je Njemačka komunistička partija krajem kolovoza održala festival "mira i solidarnosti" u Berlinu, uključivao je i panel raspravu pod nazivom "Mir s Rusijom". Među panelistima je bio i Oleg Eremenko, rusko-njemački biznismen koji je tvrdio da se ukrajinska omladina uči da mrze Rusiju. Eremenko je dugo bio aktivan u ruskoj njemačkoj zajednici. Vodi građevinsku tvrtku u Berlinu. Klijenti navedeni na web stranici uključuju Rusku pravoslavnu crkvu u Berlinu. Crkva je rekla da nema podataka o svojim izvođačima.

Previše informacija neće učiniti nikakvu uslugu proruskoj strani... Što više imena ima, što više informacija o našim aktivnostima ovdje, to će biti vrlo beskorisno za naš ugled ovdje, posebno kod njemačkih vlasti.
Oleg Eremenko


Unuk sovjetskog ratnog heroja koji je do 1981. bio član Centralnog komiteta Sovjetske komunističke partije, Eremenko je u upravnom odboru organizacije pod nazivom “Desant”, koju čine bivši ruski vojnici. Pojavljivao se na događajima zajedno s ruskim diplomatima u znak sjećanja na sovjetske ratne mrtve pokopane u Njemačkoj i bio je slikan s njemačkim političarima poput Manuele Schwesig, članice Socijaldemokrata i državne premijerke sjeverne države Mecklenburg-Vorpommern. Godine 2020. Eremenko je bio među malom skupinom ljudi koje je veleposlanik te zemlje u Njemačkoj nagradio za služenje Rusiji. Schwesig nije odgovorio na upit za komentar.

Njegova prošlost manje je javna.

Na fotografiji iz 2016. Eremenko pozira pored Igora Girkina, bivšeg ruskog obavještajca kojeg je nizozemski sud nedavno osudio u odsutnosti za umiješanost u obaranje malezijskog putničkog aviona MH17 iznad Ukrajine. Fotografija se pojavljuje na VKontakte računu koji vodi Girkinova organizacija. Girkin, poznat i kao Igor Strelkov, zanijekao je bilo kakvu ulogu u obaranju zrakoplova. Kontaktiran od Reutersa za ovu priču, Girkin je rekao: "Ne dajem intervjue neprijateljskim medijima."

Eremenko (lijevo) i Igor Girkin (Strelkov) slikani su 2016. na VKontakte računu društvenih medija koji vodi Strelkovljeva organizacija
Eremenko (lijevo) i Igor Girkin (Strelkov) slikani su 2016. na VKontakte računu društvenih medija koji vodi Strelkovljeva organizacija

Eremenko je prije šest godina sudjelovao u ruskoj TV seriji za spojeve pod nazivom "Hajde da se vjenčamo". Girkinov bliski suradnik pojavio se na pozornici kao jedan od Eremenkovih prijatelja. Sjedeći za stolom ukrašenim šarenim cvijećem, Eremenko je rekao da se želi oženiti lijepom "slavenskom djevojkom" i imati djecu.

Eremenko je za Reuters potvrdio da je radio za rusku vojnu obavještajnu službu, GRU. Rekao je da je služio u Rusiji, ali je odbio dati detalje. "Poslužio sam, i to je to", rekao je. "Sada sam u Njemačkoj u, recimo to tako, civilnom statusu", promičući rusku kulturu i obilježavajući spomen na mrtve u Drugom svjetskom ratu u suradnji s ruskim dužnosnicima.

Eremenko je rekao da je Girkina upoznao kada je dostavljao humanitarne potrepštine ljudima u regiji Donbas 2014. i 2015. Odbijajući govoriti o detaljima, rekao je da su on i drugi ruski aktivisti pod pojačanim nadzorom njemačkih vlasti. “Previše informacija neće učiniti nikakvu uslugu proruskoj strani”, rekao je. "Što više imena ima, što više informacija o našim aktivnostima ovdje, to neće biti od velike pomoći za naš ugled ovdje, posebno kod njemačkih vlasti." Rekao je da nije davao političke izjave u kojima bi podržavao bilo koju stranu u ratu u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky, francuski predsjednik Emmanuel Macron, talijanski premijer Mario Draghi, njemački kancelar Olaf Scholz i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis sastali su se na radnoj sjednici u palači Mariinsky u Kijevu, Ukrajina, 16. lipnja 2022. Ludovic Marin/Pool putem REUTERS-a
Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky, francuski predsjednik Emmanuel Macron, talijanski premijer Mario Draghi, njemački kancelar Olaf Scholz i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis sastali su se na radnoj sjednici u palači Mariinsky u Kijevu, Ukrajina, 16. lipnja 2022. Ludovic Marin/Pool putem REUTERS-a

Putinov fan klub

Neki proruski aktivisti šire poruku Kremlja njemačkom govornom području putem interneta.

Reutersova analiza Telegram kanala na njemačkom jeziku pronašla je najmanje 27 kanala koji stalno ponovno dijele i pojačavaju pro-Kremaljske poruke kombiniranoj publici od oko 1,5 milijuna pretplatnika.

Snimak Telegram kanala Putin Fanclub
Snimak Telegram kanala Putin Fanclub

Jedan takav račun je "Putin Fanclub". Svojim 36.000 pretplatnika redovito objavljuje fotografije Putina, članke o njegovim javnim nastupima i njemačke prijevode njegovih govora. Tamo objavljena lažna snimka prikazuje Putina kako tuče Joea Bidena u obaranju ruku. Drugi post od 26. listopada potiče Nijemce da ozbiljno shvate Putinova upozorenja o nuklearnom sukobu.

Telegram račun ne daje informacije o tome tko ga posjeduje ili upravlja njime. Ali Reutersova analiza njegovih postova i repostova dovela je do čovjeka po imenu Wjatscheslaw Seewald koji živi u Bavarskoj. Seewald je Reutersu priznao da stoji iza kanala, iako je rekao da je jedan od nekoliko ljudi.

Seewald je aktivno prisutan na YouTubeu. Godine 2011. objavio je svoju fotografiju s Aleksandrom Khinyevichem, utemeljiteljem vjere koja se temelji na “slavensko-arijevskoj rasi”. U videu na YouTubeu iz 2013., Seewald je tvrdio da ne bi sve svastike trebale biti obuhvaćene njemačkom zabranom nacističkih simbola, rekavši da izvorni simbol stoljećima prethodi nacizmu i nema nikakve veze s Trećim Reichom.

Seewald je pisao na internetu o svom afinitetu prema krajnje desnoj stranci Alternative für Deutschland. Godine 2017. objavio je selfie s Bjoernom Hoeckeom, političarem AfD-a i suvoditeljem The Winga, krajnje desne frakcije unutar stranke koja je u međuvremenu raspuštena. Njemački sud presudio je u ožujku da su ciljevi The Winga u suprotnosti s ustavom zemlje. Ciljevi grupe uključivali su zaštitu etničkog integriteta njemačkog naroda i držanje "stranaca" podalje. Hoecke je Reutersu rekao da ne poznaje Seewalda i da je nemoguće provjeriti poglede svih s kojima je fotografiran.

U objavi na svojoj platformi društvenih medija Telegram tri dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Seewald je napisao: “Reichstag treba ponovno zauzeti” misleći na zgradu njemačkog parlamenta. Seewald je privukao pozornost njemačkih vlasti. U izvješću bavarskog Ureda za zaštitu ustava iz 2021., koji ima zadatak nadzirati ekstremiste, navodi se da Seewald javno zagovara antisemitske teorije zavjere i da utječe na ekstremiste koji prijete demokraciji. Njemački dužnosnici odbili su komentirati Seewald ili bilo koje mjere proizašle iz izvješća.

Snimka zaslona iz videa Divine living, ali kako? (Kako živjeti na božanski način) Wjatscheslawa Seewalda, putem YouTubea
Snimka zaslona iz videa Divine living, ali kako? (Kako živjeti na božanski način) Wjatscheslawa Seewalda, putem YouTubea

U izvješću se također navodi Seewald kao primjer kako su članovi krajnje desnog pokreta Reichsbuerger preselili svoje aktivnosti na internet tijekom pandemije. Pokret ne priznaje modernu Njemačku kao legitimnu državu; neki sljedbenici vjeruju da je pod vojnom okupacijom, a neki podržavaju nacističke ideje. U prosincu su njemačke vlasti pritvorile desetke pojedinaca, uključujući jednog ruskog državljanina, zbog navodne zavjere za rušenje države. Istražitelji kažu kako sumnjaju da su neki od pojedinaca imali konkretne planove za upad u parlament. Istraga je u tijeku.

Seewald je potvrdio svoju ulogu u Klubu navijača Putina, ali je odbio zahtjev za intervju, rekavši da ne razgovara s medijima zbog “rusofobije” u Europi. Odbio je odgovoriti na detaljna pismena pitanja, osim na jedno, o svastici. “Kako Rus može podržati Hitlera? Jeste li pri zdravoj pameti?” On je rekao.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova, koje nadzire policiju i saveznu agenciju za praćenje ekstremizma, priopćilo je da ne komentira aktivnosti određenih pojedinaca ili skupina.

Noćni vukovi

Neke skupine unutar Njemačke usmjerile su pozornost na humanitarnu krizu u Donbasu uzrokovanu, kako kažu, ukrajinskim snagama koje namjerno granatiraju civilne ciljeve. To stajalište – za koje Kijev i njegovi saveznici kažu da je neistinito – odjekuje pričom koju gura Kremlj.

Jan Riedel, motociklistički entuzijast iz istočne Njemačke, predsjednik je grupe pod nazivom “Njemačko-ruske duše”. Sudjeluje u proruskim događajima u Njemačkoj, ponekad zajedno s ruskim diplomatima, polažući vijence na grobove vojnika Crvene armije poginulih u Drugom svjetskom ratu. Riedel i njegova grupa gotovo svakodnevno objavljuju slike na svojim kanalima društvenih medija koje pokazuju, kako kažu, posljedice ukrajinskih topničkih napada na stambene zgrade i civilnu infrastrukturu u regiji Donbas. Riedel nije odgovorio na zahtjeve za komentar na ovaj članak.

Ljubitelj motocikala Jan Riedel u Donjecku. Fotografija s Facebook kanala Riedelove grupe “Njemačko-ruske duše”
Ljubitelj motocikala Jan Riedel u Donjecku. Fotografija s Facebook kanala Riedelove grupe “Njemačko-ruske duše”

Riedelova grupa surađuje s organizacijom pod nazivom "Patrioti Novorosije". Novorossiya – što se doslovno prevodi kao Nova Rusija – naziv je koji ruski nacionalisti daju području južne i istočne Ukrajine za koje Kremlj i njegovi pristaše kažu da je s pravom rusko. Predstavnici "Patriota Novorosije" odbili su komentirati.

Na javnim događanjima, Riedel je obično odjeven u jaku motociklističku jaknu ukrašenu zastavom Novorossiya i brojem 1423. Broj označava Noćne vukove, ruski biciklistički klub koji je pod sankcijama SAD-a jer je pomogao ruskim snagama da zauzmu ukrajinsku regiju Krim 2014. i novačenje separatističkih boraca u Donbasu.

Jedan od nekoliko posjeta koje je Riedel posjetio Donbas bio je 2019. Objava na stranici njegove grupe na društvenim mrežama najavila je donaciju od 10.000 rubalja (165 USD) donbaskom ogranku Noćnih vukova. Rečeno je da je novac došao s događaja prikupljanja sredstava u Njemačkoj. Vitalij Kiškinov, voditelj ogranka Donbaskih noćnih vukova, rekao je za Reuters da je njegova grupa primila donaciju. Rekao je da je to bila jednokratna donacija i da ogranak i Riedelova organizacija ne rade zajedno.

XS
SM
MD
LG