Linkovi

Top priča BiH

Nezaštićena Banjaluka polako gubi epitet “zelenog grada”

Banjaluka

Mnoštvo zelenih površina i nadaleko poznati drvoredi razlog su što je Banjaluka godinama nazivana “zelenim gradom”. Tog epiteta danas se malo ko sjeti, a gradske vlasti povremeno se sjete usvojenog Plana zaštite prirodnih vrijednosti čija realizacija nikad nije ugledala svjetlo dana. Aktivisti i građani poručuju da je “5 do 12” da se nešto učini.

“Banjaluka koja želi da nosi epitet ‘zeleni grad’ ima neopravdano malo zaštićenih prirodnih dobara, pogotovo jer ima formalno pravne preduslove da određene nivoe zaštite proglasi na nivou lokalne samouprave”, kaže za Glas Amerike Dragana Kovačić Jošić iz Centra za životnu sredinu Banja Luka (CZZS).

Lokalni plan zaštite prirode na području Banjaluke predviđa zaštitu prirodnih vrijednosti na površini od čak 18,24 posto teritorije grada. Iako je, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode RS, usvojen 2016. godine i to na period od 10 godina, do sada ništa nije realizovano. Prema informacijama iz Zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, za područje grada trenutno ne postoji nijedan objekat za koji je pokrenuta inicijativa za stavljanje pod zaštitu.

Plaža Abacija - Vrbas
Plaža Abacija - Vrbas

Za to vrijeme na listi čeka čak 89 prirodnih vrijednosti koje su planirane za zaštitu. Prije usvajanja Plana pod zaštitu je 2008. godine stavljena pećina Ljubačevo, te 2012. godine Univerzitetski grad, koji se nalazi u sastavu Urbanističkog plana Banjaluke.

Predstavnici CZZS smatraju da je Lokalni plan zaštite izuzetno koristan dokument, ali se pitaju koliki procenat realizacije istog možemo očekivati do kraja planskog perioda, ako do sada ništa nije urađeno.

Kako kažu, više od 15 godina zagovaraju uspostavljanje Odjeljenja za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi, koje bi predstavljalo samostalnu službu osposobljenu da planira, održava i upravlja zaštićenim područjima, drvoredima, zelenim i parkovskim površinama. Gradonačelnik Igor Radojičić potvrdio im je da takva potreba zaista postoji i da se o tome razmišlja, ali je istakao problem nedostatka stručnog kadra.

Rijeka Vrbas - Banja Luka
Rijeka Vrbas - Banja Luka

Kada je u pitanju zaštita područja, najveće prirodno bogatstvo predstavljaju šume oko Banjaluke - masiv Starčevice, Šibova i Trapista, te rijeka Vrbas.

“Šume oko grada i banjalučke kotline su pluća grada i zaštitni zeleni pojas koji ne smijemo izgubiti. Definisane su kao šumsko zemljište i u nadležnosti su šumarstva, a javnim šumama upravlja javno preduzeće šumarstva ''Srpske šume''. U saradnji sa Gradom izdvojili su šume iz redovnog gazdovanja u šume posebne namjene, ali smatramo da to nije dovoljno”, kaže Kovačić-Jošić, dodajući da Grad treba inicirati i proglasiti zaštitu nad ovim šumskim kompleksima.

“Vjerujemo da nedostatak iskustva u upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima koči ove procese, ali isto tako vjerujemo, da se kroz saradnju i dobru volju, vrlo lako, sa sadašnjih manje od 1 posto zaštićene teritorije grada, može doći bar do 6-7 posto”, objašnjava ona.

Pored područja, zaštita se proglašava i nad objektima prirode, a to su npr. stabla, pećine i sl. Grad Banjaluka ima, mada je nekad imao mnogo više, znatan broj vrijednih pojedinačnih stabala ili grupa stabala.

“Važno ih je zaštititi, dati im na vidljivosti i time sačuvati prepoznatljivost Banjaluke, kao grada drvoreda. Osim navedenog, tu su i kanjon rijeke Suturlije, rijeka Krupa sa slapovima, kompleks Kastel, te brojni drugi prirodni objekti”, ističe Kovačić Jošić.

Banjalučani označavaju prioritete u procesu zaštite (Izvor: Centar za životnu sredinu)
Banjalučani označavaju prioritete u procesu zaštite (Izvor: Centar za životnu sredinu)

Aktivisti za početak od Gradske uprave očekuju reviziju ciljeva i akcionog plana kako bi se što realnije moglo ući u njegovu implementaciju, a prioriteti svakako treba da budu zaštita vodotokova i šumskih ekosistema. Razlog za zanemarivanje zaštite prirode u gradu vide u nedostatku znanja, svijesti i pritiska javnosti ka donosiocima odluka.

“Priroda se ne čuva samo formalnom zaštitom. Upravljanje prirodom je u rukama svih nas. Zato je neophodno da postanemo odgovorni građani – upravljači svojih društava, te da pratimo procese, utičemo na donosioce odluka, tražimo, učestvujemo i što je najvažnije pokazujemo kako treba sopstvenim primjerom”, naglašava ona.

Prema njenim riječima, zaštita prirodnih vrijednosti na području Grada važan je preduslov za očuvanje biodiverziteta i podizanje kvaliteta životne sredine, boljeg zdravlja, kvalitetnijeg života građana i razvoja grada. Međutim, problem je, kako ističe, što se ulaganja u zaštitu vide kao ‘trošak’ koji ne donosi mjerljivu finansijsku korist.

“Mi smo realni i ne očekujemo čudo, ali smatramo da su mali pomaci mogući i da oni prije svega iziskuju znanje, posvećenost i djelovanje usmjereno na dobrobit svih građana – bez parcijalnih interesa”, objašnjava predstavnica CZZS.

Akcija 'Zaštićena Banja Luka' (Izvor: Centar za životnu sredinu)
Akcija 'Zaštićena Banja Luka' (Izvor: Centar za životnu sredinu)

Upravo zbog svega navedenog u Banjaluci je nedavno održana i akcija “Zaštićena Banjaluka” tokom koje su aktivisti i građani željeli da skrenu pažnju na važnost očuvanja i zaštite prirode, ali i na odnos Grada Banjaluka prema ovoj oblasti.

Vrela i slapovi Krupe, kanjoni rijeka Vrbas i Suturlije, nalazište viline vlasi u Šeheru/Srpskim Toplicama, tvrđava Kastel sa okolinom, park šuma Starčevica sa Šehitlucima/Banj Brdom samo su neki od prijedloga koje su Banjalučani tokom akcije označili kao područja koja u njihovom gradu treba da budu zaštićena.

See all News Updates of the Day

Vojna vježba BiH i SAD trajaće 14 dana

Vojna vježba BiH i SAD trajaće 14 dana
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Sarajevo: Zapljena velike količine narkotika. Uhapšeno devet osoba

Sarajevo

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine (BiH) uhapsili su u ponedjeljak (10. maja), devet osoba osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem narkotika, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Operacija, izvršena po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, je realizirana duži vremenski period prikupljanjem dokaza o osobama koje su od maja 2020. godine vršile krijumčarenje većih količina teških opojnih droga heroin, kokain i amfetamin iz Holandije u BiH, kazao je Miladinović.

Tokom operacije su izvršeni pretresi na devet lokacija u Kantonu Sarajevo, jednom od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, te izuzeti predmeti koji će poslužiti kao dokazi u daljem krivičnom postupku.

Nakon hapšenja i izvršenih pretresa osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja donijeti odluku o daljnjim aktivnostima.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se radi o akciji koja je povezana sa hapšenjen jednog osumnjičenog na području Sarajeva, kada je zaplijenjena veća količina amfetaminskog ulja, koje se koristi u proizvodnji opojnih droga, kao i jednom od najvećih zaplijena opojne droge kokain, u količini od oko 8,2 kilograma, vrhunske čistoće, koji je otkriven i zaplijenjen u vozilu kod naplatnih kućica, na autoputu Sarajevo-Zenica, prije nekoliko mjeseci.

Vrijednost zaplijenjene opojne droge kokain, na ilegalnom narko-tržištu u BiH iznosi više stotina hiljada konvertibilnih maraka”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Serwer za RSE: Predsjednik SAD će momentalno reagovati kada bude postojala prijetnja po državu BiH

Profesor Daniel Serwer

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države moraju djelovati ako žele da se na Zapadnom Balkanu izbjegnu potencijalne nestabilnosti, ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) profesor na američkom Johns Hopkins univerzitetu i stručnjak za Zapadni Balkan, Daniel Serwer.

Ključnu ulogu, kako smatra, igra EU kojoj Zapadni Balkan i pripada. Promjene u Bosni i Hercegovini (BiH), navodi Serwer, treba da traže građani, iako ih u tome opstruiraju politički lideri.

Osvrće se posebno na više non-paper dokumenata koji cirkulišu u diplmatskim krugovima, a od kojih je najviše odjeknuo onaj koji se pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši o promeni granica na Zapadnom Balkanu. Povezivanje sa tim non-paerom su inače iz Vlade Slovenije demantovali.

Non-paper su ocjene ili mišljenja o nekom pitanju koje se dijeli između vlada ili institucija bez navođenja izvora, pri čemu nema snagu zvaničnog dokumenta.

RSE: Nakon više non-papera o budućnosti Balkana koje smo imali priliku da vidimo ili o njima čujemo, vi ste odlučili predstaviti svoj koji se tiče Bosne i Hercegovine (BiH), ali i Kosova. Kada je riječ o BiH naveli ste potrebu za promjenama koje bi učvrstile funkcionalnost zemlje, ali i jaču ulogu SAD, EU, ali i Ureda visokog predstavnika. Šta vi očekujete od njih, odnosno šta BiH može očekivati ako ne reaguju?

Serwer: Da. Oni su, čini mi se, ključni sastojci. Mislim da su oni na testu i da su na testu svakodnevno, ne samo od Milorada Dodika (član Predjedništva BiH) već i od Aleksandra Vulina, ministra unutrašnjih poslova Srbije. A test je da li će Zapad djelovati na prijedloge koji predstavljaju izazov za državne strukture na Zapadnom Balkanu.

Do sada nije bilo dovoljne reakcije. Amerikanci su savim jasno dali do znanja da podržavaju postojeće državne strukture. I u EU su, također, to uradili, Njemačka naročito, a oni se ipak mnogo pitaju. Ali, nisu uradili ništa da podupru ono što su rekli. I ja mislim da bi trebali da rade to što su rekli i smatram da bi trebali početi to da rade ili putem sankcija ili drugim sredstvima koje imaju na raspolaganju.

Napravili su jednu zajedničku izjavu neruskih članova Vijeća za implementaciju mira (PIC) i to je dobro, ali još mnogo treba da se zaista i uradi prije nego što Vulin i Dodik stanu.

Bivši senatori: BiH mora biti aktivna u održavanju odnosa sa SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

RSE: Kako? Američki državni sekretar Anthony Blinken poslao je nedavno pismo bosanskohercegovivačkim vlastima u kojem je rečeno da se moraju pozabaviti manjim reformama najprije i osigurati da svi građani budu jednako tretirani. To je prilično mlaka poruka, naročito nakon očekivanja koja su bila poslije izbora Joe Bidena za predsjednika SAD.

Serwer: Pa, činjenica je da je BiH prilično nisko u prioritetima Washingtona danas i jako je teško iznijeti pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana do nivoa predsjednika. Uvjeren sam da će predsjednik reagovati istog momenta kada bude postojala prijetnja po državu BiH, ali najbolji način je da se djeluje prije bilo kakve opasnosti.

Podjela u BiH nije moguća bez nasilja.
Profesor Daniel Serwer

U tom je dijelu posao ljudi kakav sam i ja da gura vladu SAD-a da uradi nešto prije, radije nego poslije, i smatram da bar svoj posao dobro radim.

Bošnjaci ne žele islamsku državu, oni su dio Evrope

RSE: Posljednji nezvanični dokument čije porijeklo nije tačno tvrđeno predlaže etničku podjelu BiH. Je li tako nešto uopšte moguće?

Serwer: Naravno da je moguće, ali nije moguće bez nasilja. Smatram da je dobra većina, više od 50 posto ljudi, posvećeno očuvanju državne strukture i veliki procenat bi bio spreman da se bori kako bi to i održao.

Prijedlog na papiru je prijedlog za ono što smo mi devedesetih govorili, da islamska država neće biti održiva. I to je smiješno iskušenje da bi se nametalo Bošnjacima. Bošnjaci žele biti dio Evrope i oni koji prakticiraju islam su umjereni muslimani. Smiješno je to što Vulin radi, a to je da Srbiji stvori veoma problematičnu državu uz njenu granicu.

RSE: Kada govorimo o Srbiji i Kosovu, upozorili ste da sve ide u pravcu toga da Priština ima mnogo toga da žrtvuje, ali da zauzvrat ne bi dobila ništa. Šta ste pod tim mislili?

Serwer: Pod tim sam mislio na prijedloge u jednom od non-papera, da još jednom urade ono što je Ahtisarijev plan uradio – da se Beogradu da sve što traži, a da se Kosovu ne da gotovo ništa, niti bilateralno priznanje, niti ulazak u Ujedinjene nacije (UN). I to je jedan jako loš prijedlog od kojeg će svi političari u Prištini da se okrenu.

Znate, svi su uvijek zabrinuti zbog nestabilne vlade u Prištini, jer se vlade mijenjaju prilično često. No, činjenica je da se svi slažu da su njihovi ciljevi, priznanje i ulazak u UN, a prije svega toga u NATO. Ne vidim nekog iskušenja u Prištini da prihvate loš dogovor.

RSE: Vidjeli smo nedavno kako je Rusija kretanje BiH ka NATO ocijenila neprijateljskom gestom. Kako gledate na tu njihovu reakciju?

Serwer: Ruski cilj na Balkanu je da spriječi napredak u pravcu Zapada, bilo članstva u EU, a naročito članstva u NATO-u. Izgubili su u Crnoj Gori, izgubili su u Sjevernoj Makedoniji i sada žele da pobijede u BiH i Srbiji, jer znaju da će, naravno, na Kosovu da izgube.

Ruski cilj na Balkanu je da spriječi napredak u pravcu Zapada, bilo članstva u EU, a naročito članstva u NATO-u.
Profesor Daniel Serwer

Vidite, ne molim ja nikoga da postane članica NATO-a, jer kada to postanete opterećujete i moju nacionalnu sigurnost, bar malo. I ja očekujem da će nove članice NATO-a unijeti u njega bar toliko koliko iz njega uzimaju ili srazmjerno riziku koji predstavljaju. Iako ne molim nikoga da uđe u NATO, moj je osjećaj da, izuzev Dodika i politike tog tipa, postoji naklonost u BiH da se ide što bliže NATO-u. Toga već nema u Srbiji i to je jasno i ja nemam problem s tim.

Sve zemlje EU treba da priznaju Kosovo

RSE: Utjecaj Rusije i Kine raste. Kažete ako regija bude ostavljena na autopilotu možemo očekivati porast nestabilnosti, slabljenje država... Šta sprječava SAD i EU da djeluju?

Serwer: Što se SAD-a tiče jasno je da postoji mnogo drugih prioriteta i Zapadni Balkan nije najvažniji dio svijeta za SAD. Ali, tokom tog unipolarnog perioda devedesetih nismo imali problem nigdje drugo i mogli smo da uradimo šta smo htjeli na Balkanu i jesmo na kraju, iako smo oklijevali tri i po godine u BiH, a onda ponovo, na Kosovu. Sada SAD ima desetke problema koji dolaze prije Zapadnog Balkana.

No, situacija s EU je malčice drugačija. Kao prvo geografski, jer je Zapadni Balkan u Evropi i on dijeli Evropu, zapravo, jer se nalazi između Grčke i ostatka Unije.

To što Evropa ne obraća pažnju na Zapadni Balkan je strateška greška, ali, u isto vrijeme, moram priznati da ima ljudi u Evropi koji obraćaju pažnju. Evropski je problem taj što su sada mnogo više zabrinuti zbog migracija, i svojeg oklijevanja da prime nove članice, jer je na sceni duboka recesija, ova najsvježija uzrokovana virusom, ali i prije toga, finansijska kriza 2008.

Tako da su Evropljani preokupirani vlastitim internim pitanjima, rekao bih, i veoma im je teško da ostave po strani ta pitanja, kako bi uradili prave stvari na Balkanu. To je veoma vidljivo prilikom počinjanja pregovora o prijemu u članstvo s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Nerazumno su odlagali te pregovore, jer ministri unutrašnjih poslova nisu bili zainteresirani da se uvode nove zemlje članice i više su bili zabrinuti zbog transnacionalnih kriminalnih pitanja, pitanja migracija...

Nešto se slično desilo i s Kosovom i ukidanjem viza. Kosovo je ispunilo sve zahtjeve i opet to nije dobilo. I ponovo su ministri unutrašnjih poslova ti koji oklijevaju. Evropa mora da prevaziđe te probleme. Treba odlučniju i jasniju politiku prema Zapadnom Balkanu. Prema mom mišljenju, to treba da počne s ovih pet zemalja i priznavanjem Kosova, onih koje to nisu još uradile.

Bilo bi izuzetno važno danas, ukoliko bi Grčka priznala kosovsku državu kao nezavisnu, iako Grčka ima ambasadu u Prištini i nema nikakve poente u tome što ga nije priznala. Pomak ka priznanju bi pomogao da dalji dijalog Prištine i Beograda bude plodonosniji.

Promjene u BiH mogu donijeti samo građani

RSE: Iz EU, međutim, navode kako lokalni političari u BiH treba da dođu do rješenja. Može li se to zaista prepustiti samo njima?

Serwer: Ne. Lokalni političari profitiraju od trenutne postavke koja osigurava njihov reizbor i kontrolu nad njihovim etničkim grupama. Sastojak koji nedostaje u BiH je, mislim, javni stav i masovni pokret.

Bosanci su uplašeni idejom izlaska na ulice.
Profesor Daniel Serwer

S masovnim pokretom u BiH postoje naročiti problemi, jer su, prema mom mišljenju, Bosanci uplašeni idejom izlaska na ulice. Zašto? Zato jer je građanski rat započeo demonstracijama na koje su srpske snage pucale. Ljudi oklijevaju kada su u pitanju ti masovni pokreti, ali to nedostaje. Ja ne mogu isporučiti ustavne promjene koje bi bile jako poželjne i koje bi pomakle odlučivanje u Sarajevo i na nivo općina.

Čak i da sam najmoćniji Amerikanac na svijetu ja to ne bih mogao. To mora biti rezultat građanskog pokreta u BiH. I tu su Dodik i Izetbegović prilično uvjereni da se neće desiti, a i ako se pojavi naznaka o tome, oni to suzbiju što je jače moguće.

Zašto sam se pridružio Apelu 250?

RSE: Jedan ste od oko 250 intelektualaca koji su potpisali apel EU, SAD i zemljama članicama NATO-a u kojoj ih pozivate da preduprijede negativnu dinamiku na Zapadnom Balkanu, koja potencijalno vodi u nestabilnost. O kakvoj nestabilnosti se radi?

Serwer: Tu govorimo o potencijalnoj nestabilnosti i u BiH i na Kosovu. Na Kosovu smo to vidjeli u martu 2004. u čemu su učestvovali i Srbi i Albanci i to je bilo veoma loše. Mnogo je srpske imovine uništeno. Mnogo više Albanaca je ubijeno, istina, nego Srba, ali je uništeno jako puno srpske imovine i to je bio izgovor za krvoproliće.

Nije to loše samo za Srbe, nego i za Kosovo. Što se BiH tiče, gravitacijski centar budućeg konflikta bi bilo ono što je i devedesetih, a to je Brčko. Bez Brčkog Republika Srpska (RS) ne postoji, a i Federacija BiH bez njega bi imala jako teško postojanje.

Oboma treba Brčko i oboje imaju Brčko po Arbitražnom sporazumu. Ono što smatram da bi EU trebala da uradi, kako bi spriječila nestabilnost je da svoje snage stacionira u Brčkom i da ih i osnaži.

Činjenica da nisu imali potrebe to da rade u posljednjih nekoliko godina, ne znači da to neće morati u budućnosti, jer je sasvim jasno gdje bi bio gravitacijski centar sukoba. RS bi u roku dan dva pokušala uzeti Brčko, Federacija BiH isto tako, i to bi, makar nakratko, bio žestok okršaj koji treba spriječiti po svaku cijenu.

Svjetska banka: Ekonomski oporavak BiH neizvjestan

Svjetska banka: Ekonomski oporavak BiH neizvjestan
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Bivši senatori: BiH mora biti aktivna u održavanju odnosa sa SAD

Bivši senatori: BiH mora biti aktivna u održavanju odnosa sa SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG