Linkovi

New Yorka zatvara ulice, zabranjuje košarku i druge ekipne sportove


Prazna Peta avenija u New Yorku (Foto: Reuters)
Prazna Peta avenija u New Yorku (Foto: Reuters)

U gradu New Yorku primjenjuje se mjera zatvaranja ulica, a od građanja se traži da prekinu igranje košarke i drugih ekipnih sportova – što predstavlja dodatno pooštrovanje propisa u svrhu suzbijanja pandemije koronavirusa.

Andrew Cuomo, guverner države New York, saopštio je da je više od 30.800 građana pozitivno na testu na koronavirus. Ta država proglašena je epicentrom pandemije u Sjedinjenim Državama, piše agencija Reuters.

U gradu New Yorku potvrđeno je 17.800 slučajeva, dok je država New York prijavila je 285 smrtnih slučajeva – što predstavlja polovinu ukupnog broja preminulih u SAD.

"Mjere za suzbijanje koronavirusa djeluje da imaju učinka", rekao je guverner Cuomo – ukazujući da se posljednjih dana smanjuje broj građana primljenih na bolničko liječenje.

“Previše je dobro da bi bilo istinito. To je veoma dobar znak, nismo u sve stopostotno sigurni, ali ukazuje da se krećemo u pravom smjeru”, rekao je Cuomo.

Zatvaranje ulica u New Yorku, grada u kome živi osam miliona ljudi, označio je probnim programom. Ekipni sportovi u gradskim parkovima biće zabranjeni, uz saglasnost građana, čiju saradnju očekuje.

Svrha zabrane kretanja motornih vozila gradskim ulicama je omogućavanje pješacima više prostora za kretanje – kako bi mogli da primjenjuju mjere socijalnog distanciranja.

“Blizina nas čini ranjivima”, rekao je Cuomo.

“Prebrodićemo. I ukazati drugim zajednicama kako to da učine”, poručio je on.

Osim New Yorka – i druge države osjećaju posljedice pandemije koronavirusa. Države Kalifornija, Washington i Louisiana suočavaju se sa ozbiljnim udarima na njihove zdravstvene sisteme.

Predsjednik Sjedinjenih Država proglasio je, prošlog ponedjeljka, vanredno stanje čime su dostupnim učinjena dodatna sredstva za suzbijanje pandemije.

XS
SM
MD
LG