Linkovi

New Yorka zatvara ulice, zabranjuje košarku i druge ekipne sportove


Prazna Peta avenija u New Yorku (Foto: Reuters)
Prazna Peta avenija u New Yorku (Foto: Reuters)

U gradu New Yorku primjenjuje se mjera zatvaranja ulica, a od građanja se traži da prekinu igranje košarke i drugih ekipnih sportova – što predstavlja dodatno pooštrovanje propisa u svrhu suzbijanja pandemije koronavirusa.

Andrew Cuomo, guverner države New York, saopštio je da je više od 30.800 građana pozitivno na testu na koronavirus. Ta država proglašena je epicentrom pandemije u Sjedinjenim Državama, piše agencija Reuters.

U gradu New Yorku potvrđeno je 17.800 slučajeva, dok je država New York prijavila je 285 smrtnih slučajeva – što predstavlja polovinu ukupnog broja preminulih u SAD.

"Mjere za suzbijanje koronavirusa djeluje da imaju učinka", rekao je guverner Cuomo – ukazujući da se posljednjih dana smanjuje broj građana primljenih na bolničko liječenje.

“Previše je dobro da bi bilo istinito. To je veoma dobar znak, nismo u sve stopostotno sigurni, ali ukazuje da se krećemo u pravom smjeru”, rekao je Cuomo.

Zatvaranje ulica u New Yorku, grada u kome živi osam miliona ljudi, označio je probnim programom. Ekipni sportovi u gradskim parkovima biće zabranjeni, uz saglasnost građana, čiju saradnju očekuje.

Svrha zabrane kretanja motornih vozila gradskim ulicama je omogućavanje pješacima više prostora za kretanje – kako bi mogli da primjenjuju mjere socijalnog distanciranja.

“Blizina nas čini ranjivima”, rekao je Cuomo.

“Prebrodićemo. I ukazati drugim zajednicama kako to da učine”, poručio je on.

Osim New Yorka – i druge države osjećaju posljedice pandemije koronavirusa. Države Kalifornija, Washington i Louisiana suočavaju se sa ozbiljnim udarima na njihove zdravstvene sisteme.

Predsjednik Sjedinjenih Država proglasio je, prošlog ponedjeljka, vanredno stanje čime su dostupnim učinjena dodatna sredstva za suzbijanje pandemije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG