Linkovi

New York objavio upustva za ljubavnike u eri epidemije


Par na Time Squareu, New York, 10. mart 2020.
Par na Time Squareu, New York, 10. mart 2020.

Sa 8,6 miliona stanovnika koji, na neodređeno vrijeme, treba da ostanu zatvoreni u svojim kućama, gradski sekretarijat za zdravstvo objavio je priručnik o praksama bezbjednog seksa za vrijeme pandemije koronavirusa. 

„Vi ste svoj najbezbjedniji seksualni partner”, navodi se u dokumentu na dvije stranice.

Građani se pozivaju da peru ruke i sva pomagala koja eventualno koriste.

Grad New York savjetuje da je, pored masturbacije, „sljedeći najbezbjedniji partner - neko s kim živite”, ali se građani pozivaju da „preskoče seks ako se oni ili njihov partner ne osjećaju dobro”.

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da poljupcima - koji sadrže pljuvačku - brzo može da se proširi COVID-19, respiratorna infekcija koju izaziva novi koronavirus, ali sam virus još nije otkriven u drugim tjelesnim tečnostima vezanim za seksualni odnos.

„Znamo da se drugi koronavirusi ne prenose efikasno seksualnim putem”, navodi se u uputstvima. SARS i MERS su primjeri dva ranija koronavirusa.

Ispred bolničkog centra u Brooklynu postavljen je šator za testiranje na koronavirus.
Ispred bolničkog centra u Brooklynu postavljen je šator za testiranje na koronavirus.

Država New York ima najveći broj slučajeva virusa u Americi.

Guvener New Yorka naredio je svim radnicima koji ne obavljaju poslove od vitalnog značaja za zajednicu da ostanu kod kuće, a građanima je dozvoljeno samo da izađu da kupe potrebne namirnice ili radi povremenog vježbanja na otvorenom. Zbog toga, mnogi će imati na raspolaganju obilje slobodnog vremena.

Poslije mećava uragana, u mnogim gradovima se događa skok u broju novorođenih beba - a zdravstvene vlasti New Yorka su to možda imale na umu kada su objavile ovaj priručnik.

Stanovnicima New Yorka je takođe preporučeno da imaju „efikasna kontraceptivna sredstva” na raspolaganju za predstojeće nedjelje.

Vlasti takođe pozivaju građane da, za sada, izbjegavaju da organizuju sastanke preko interneta i da budu u kontaktu sa što je moguće manje osoba.

„Ako obično nalazite seksualne partnere preko interneta, ili zarađujete za život nuđenjem seksualnih usluga, razmislite o tome da napravite pauzu od sastanaka uživo”, poručuju gradske vlasti. „Video sastanci, slanje seksualnih tekst poruka ili seks-chat sobe su možda opcije za vas.”

A ako se odluče za taj put, građanima je savjetovano da dezinfikuju tastature i ekrane koje dijele sa drugima.

Držanje razdaljine u društvu na dva metra i dalje je osnovna preporuka, kao i to da se stalno, stalno peru ruke, bez obzira šta radite...

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG