Linkovi

Netanyahu: Izrael će odlučivati kako da odgovori na iranski napad


Iranske rakete na paradi u Teheranu (Foto: AP/Vahid Salemi)
Iranske rakete na paradi u Teheranu (Foto: AP/Vahid Salemi)

Izrael će sam odlučiti kako će odgovoriti na iranski napad raketama i dronovima prošlog vikenda, rekao je u srijedu izraelski premijer Benjamin Netanyahu, posle poziva zapadnih zemalja na uzdržanost da bi se izbjeglo širenje sukoba na Bliskom istoku.

Sjedinjene Države, Evropska unija i G7 najavili su da razmatraju pooštravanje sankcija Iranu, kako bi podržali Izrael kojeg istovremeno ubjeđuju da se uzdrži od odmazde protiv Teherana.

Netaanjahu se sastao sa britanskim šefom diplomatije Davidom Cameronom i njegovom njemačkom koleginicom Annalenom Baerbock koji su doputovali u Izrael u pokušaju da spriječe dalju eskalacija sukoba Izraela i Irana, uz izraelski rat protiv ekstremista iz Hamasa u Gazi koji se vodi već sedmi mjesec.

Iz kabineta izraelskog premijera saopšteno je da se Netanyahu zahvalio Cameronu i Baerbock na podršci i prenio im: "Želim da stavim do znanja da ćemo sami donositi odluke i da će država Izrael uraditi sve što je potrebno da se odbrani."

Cameron je prethodno rekao da je očigledno da izraelske vlasti planiraju da odgovore na napad Irana koji je ispalio stotine raketa i dronova na Izrael. Izraelske snage su uz pomoć saveznika oborile gotovo sve projektile.

Teheran je izveo napad u odgovoru na, kako se sumnja, izraelski vazdušni napad na iransku ambasadu u Damasku 1. aprila, u kojem su poginuli iranski vojni komandanti.

Baerbock je poručila da eskalacija "ne služi nikome, ni bezbjednosti Izraela, ni desetinama talaca koji su i dalje u rukama Hamasa, niti stanovnicima Gaze koji pate, ili mnogim ljudima u Iranu koji sami pate pod režimom, niti trećim zemljama u regionu koje jednostavno žele da žive u miru".

Izrael poručuje da mora da odgovori na iranski napad da bi očuvao svoj kredibilitet.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, u obraćanju na vojnoj paradi u Teheranu, upozorio je protiv izraelske odmazde, navodeći da će uslijediti "ogroman i oštar" odgovor Irana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG