Linkovi

Nemanja Stjepanović: Obnova zahtjeva za Mladićevo liječenje u Rusiji bila bi prvi test za nove sudije


Nemanja Stjepanović, Fond za humanitarno pravo
Nemanja Stjepanović, Fond za humanitarno pravo

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo komentarisao je odluku Mehanizma za međunarodne krivične sudove o usvajanju zahtjeva Odbrane Ratka Mladića, a prema kojoj su izuzete sudije Žalbenog vijeća zbog navodne pristrasnosti.

Sudija Jean-Claude Antonetti prihvatio je zahtjev Odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu, prenosi BIRN BiH.

Kako je naveo Antonetti u svojoj odluci, sudije Meron, Agius i Liu “djeluju pristrasno” s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili određene zaključke koji se tiču Ratka Mladića.

Prvostepenom presudom Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske, osuđen je na doživotni zatvor. Kriv je za genocid u Srebrenici, progone, istrebljenje i ubistvo, deportaciju i nehumana djela, terorisanje i poritvpravne napade na građane Sarajeva, te uzminje pripadnika mirovnih snaga za taoce.

Po mišljenju Nemanje Stjepanovića iz Fonda za humanitarno pravo, ova odluka je čudna i loša.

"Došla je neočekivano kada se ima u vidu praksa tribunala, mada sa druge strane nije neočekivana, kada se uzme u obzir to da je nju, sticajem okolnosti, sam donio sudija Antonetti, rekao je Stjepanović za srpski servis Glasa Amerike.

"Ako bi se ovako radilo, mogao bi da se sruši sav rad Haškog tribunala godinama unazad", ocijenio je Stjepanović podsjećajući da su mnoge sudije bile u predmetima koji su u vezi sa nekim drugim predmetima.

On je podsetio da je sudija Antonetti "uvijek išao nasuprot prakse Haškog tribunala".

Tako, on je u slučaju Šešelj u prvostepenoj presudi naveo da nikakve kampanje i sistematskih zločina u BiH nije bilo, nego da su svi zločina koji su počinjeni bila očekivana posljedica rata, kao i da su srpske vlasti u opštinama po BiH iz kojih je protjerivano nesrpsko stanovništvo zapravo preduzimale humanitarne mjere, jer su ljudima koje su protjerivali davali autobuse da bi bolje otišli.

Ta presuda je pala u žalbenom postupku, a sudija Antonetti je bio u Vijeću i za Jadranka Prlića, gdje je imao suprotno mišljenje većini u Pretresnom veću, podsjeća Stjepanović.

Ipak, on je ocijenio da su dokazi protiv Mladića takvi da "sve i ako bi htjeli, vjerovatno ne bi mogli da ga oslobode ni studenti prava" kada bi se našli u poziciji da mu sude, ali je upozorio i na nepoznanicu koju nosi činjenica da sudije koje će dalje suditi Mladiću nisu bile angažovane pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

"Ja očekujem da Mladićeva Odbrana brže-bolje obnovi onaj zahtjev za njegovo liječenje u Rusiji i to će vjerovatno biti prvi test da se vidi kako se ponaša ovo novo Vijeće", zaključio je Stjepanović.

U postupku protiv Mladića novo Vijeće čine sudije sudije Mparany Mamy Richard Rajohnson, Gberdao Gustave Kam i Elizabeth Ibanda-Nahamya, prenosi BIRN BiH.

XS
SM
MD
LG