Linkovi

BiH

Doživotne kazne za četvoricu podređenih Ratku Mladiću


Ratko Mladić u sudnici Tribunala u Hagu tokom jednog od ročišta, 2012.
Ratko Mladić u sudnici Tribunala u Hagu tokom jednog od ročišta, 2012.

Dok Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike (VRS), čeka na izricanje presude, na doživotne zatvorske kazne osuđena su četvorica njemu podređenih. Jedan doživotni zatvor dosuđen je zbog terorisanja građana Sarajeva, a preostala tri za genocid u Srebrenici.

Četiri doživotne kazne za podređene Ratku Mladiću
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Ulica između Zemaljsko muzeja i danas zgrade Zajedničkih institucije Bosne i Hercegovine (BiH) samo je jedna od sarajevskih ulica kroz koju je nesmetano pucao snajper sa položaja VRS.

Dio glavne ulice u Sarajevu, „aleje snajpera”, kako su je nazvali građani za vrijeme opsade.
Dio glavne ulice u Sarajevu, „aleje snajpera”, kako su je nazvali građani za vrijeme opsade.

Spomenik dječaku Nerminu Divoviću podsjeća za opsadu dugu 1.445 dana i najdužu opsadu nekog grada od Drugog svjetskog rata.

„Gospođu Sokolović je metak ranio u trbuh, prošao kroz nju i usmrtio njenog sina pogodivši ga u glavu. Oni su bili na putu kući iz Hrasnog gdje su otišli dan ranije da sakupe drva”, opisali su tužioci Tribunala u Hagu događaj od 18. novembra 1994. godine.

Spomenik dječaku Nerminu Divoviću kojeg je ubio hitac iz snajpera
Spomenik dječaku Nerminu Divoviću kojeg je ubio hitac iz snajpera

Za vrijeme opsade Sarajeva ubijen je 11.541 građanin, među kojima i 1.601 dijete.

Zbog terorisanja građana Sarajeva, doživotna zatvorska kazna izrečena je 2006. godine Stanislavu Galiću, nekadašnjem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS.

„Ovaj predmet odnosi se na događaje koji su se odigrali u gradu Sarajevu u BiH u periodu od 10. septembra 1992. godine do 10. augusta 1994. godine. Tokom tog perioda Stanislav Galić bio je de jure komandant sarajevskog-romanijskog korpusa, a njegovi nadređeni bili su general Ratko Mladić i vrhovni komandant Radovan Karadžić”, navedeno je u presudi.

Galića je naslijedio Dragomir Milošević, koji je osuđen na 29 godina zatvora, dok je Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske, osuđen na 40 godina zatvora u prvostepenom postupku.

Tokom suđenja Mladiću, tužioci su predstavili i jedan ratni snimak koji pokazuje njegov odnos prema građanima Sarajeva.

„I kad god krenem pored Sarajeva, svratim, ubijem nekog usput”, kazao je Mladić na ratnom video snimku.

Za genocid u Srebrenici izrečene su preostale tri doživotne zatvorske kazne. Nakon što je ušao u Srebrenicu 11. jula 1995. godine, Ratko Mladić izjavljuje: „Konačno, nakon pobune dahija, došlo je vrijeme da se osvetimo Turcima ovog kraja.”

Potočari, 11. juli 2017.
Potočari, 11. juli 2017.

U danima koji su uslijedili na različitim lokacijama ubijeno je preko 8.000 dječaka i muškaraca iz Srebrenice, dok su žene i neki stariji muškarci protjerani.

Ljubiša Beara, načelnik bezbjednost i obavještajne poslove u Glavnom štabu, bio je centralna ličnost u organizovanju i provođenju genocida.

Haški tribunal: Ljubiša Beara - pokretačka sila poduhvata ubijanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

„Beara je bio centralna ličnost u organizovanju i provođenju genocida. Kao najviši oficir u organima bezbjednosti – organu kojem je povjerena glavna rukovodeća uloga – on je imao najjasniju opštu predodžbu o masovnim razmjerama i obimu operacije ubijanja. Beara je bio pokretačka sila poduhvata ubijanja”, navod je iz presude.

Zdravko Tolimir, pomoćnik komandanta za bezbjednosne i obavještajne poslove, sa cijelom situacijom bio je upoznat od marta 1995. godine.

Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir

Vujadin Popović, pomoćnik načelnika za bezbjednost Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, odigrao ključnu ulogu u organizaciji i provođenju genocida.

Haški tribunal: Vujadin Popović je znao za namjeru da se pobije što više Srebreničana
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Presuda Ratku Mladiću, koji je pored genocida u Srebrenici i terorisanja građana Sarajeva, optužen i za genocid koji je u šest općina imao karakter genocida i druge zločine, bit će izrečena u srijedu sa početkom u 10 sati. Optužnica protiv Mladića obuhvata cjelokupan ratni period.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG