Linkovi

Ratko Mladić: Osuda za genocid u pet bh. opština ili ponovno suđenje


Ratko Mladić na izricanju presude kojom je osuđen na doživotni zatvor, 22. novembar 2017.
Ratko Mladić na izricanju presude kojom je osuđen na doživotni zatvor, 22. novembar 2017.

Tužilaštvo Međunarodonog suda u Haagu zatražilo je u najavi žalbe na prvostepenu presudu Ratku Mladiću da on bude osuđen i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još pet opština u Bosni i Hercegovini, izvještava BIRN BiH.

Haški tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), 22. novembra prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tribunal je, međutim, Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet opština.

U najavi žalbe na presudu, tužioci traže da Apelaciono vijeće proglasi Mladića krivim za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Haški tribunal je prvostepenom presudom, većinom glasova, utvrdio da su pripadnici srpskih snaga imali “genocidnu namjeru” da Muslimane i Hrvate u tim opštinama unište kao etničku grupu.

Iako je “veliki broj Muslimana i Hrvata ubijen ili su im nanijete teške povrede”, Vijeće je, međutim, zaključilo da oni nisu činili “značajan dio” tih etničkih grupa u opštinama, te da, stoga, nije ispunjen uslov za krivično djelo genocida.

Presudom je takođe utvrđeno da Mladić i drugi učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) nisu dijelili genocidnu namjeru da unište Muslimane i Hrvate u pet opština.

Mladić je, stoga, bio oslobođen krivice.

Tužilaštvo u žalbi navodi da je taj nalaz iz prvostepene presude pogrešan i traži da Apelaciono vijeće utvrdi da je na meti Mladićevih snaga bio “značajan dio” muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Takođe, tužioci žalbom traže da bude ispravljen zaključak iz prvostepene presude, za koji tvrde da je pogrešan, da Mladić nije imao genocidnu namjeru u pet opština.

Najavu žalbe na prvostepenu presudu podnijela je i Odbrana Mladića, koja traži da, zbog niza pravnih i činjeničnih grešaka sudija, ta presuda bude poništena, a Mladić oslobođen. Alternativno, Odbrana Mladića traži da mu bude ponovno suđeno.

Žalba Odbrane ima deset osnova. Po braniocima, Haški tribunal je pogriješio kada je u presudi Mladiću utvrdio da je postojao UZP čiji je on bio pripadnik. Cilj poduhvata, kako stoji u presudi, bilo je trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih dijelova teritorije BiH koje su lideri bosanskih Srba proglasili srpskim.

Odbrana pobija i nalaz iz presude da su postojala zločinačka udruženja u Sarajevu i Srebrenici.

Žalba Odbrane se odnosi i na dio kojim je utvrđeno da je Mladić bio protagonist zločinačkog udruženja uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a u proljeće 1995. godine.

Branioci navode i da Mladić nije imao pravično suđenje zato što su njegova prava “grubo prekršena”.

Žalili su se i na kaznu koju je Raspravno vijeće izreklo Mladiću, uz tvrdnju da sudije nisu u obzir uzele olakšavajuće okolnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG