Linkovi

Ratko Mladić: Osuda za genocid u pet bh. opština ili ponovno suđenje


Ratko Mladić na izricanju presude kojom je osuđen na doživotni zatvor, 22. novembar 2017.

Tužilaštvo Međunarodonog suda u Haagu zatražilo je u najavi žalbe na prvostepenu presudu Ratku Mladiću da on bude osuđen i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još pet opština u Bosni i Hercegovini, izvještava BIRN BiH.

Haški tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), 22. novembra prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tribunal je, međutim, Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet opština.

U najavi žalbe na presudu, tužioci traže da Apelaciono vijeće proglasi Mladića krivim za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Haški tribunal je prvostepenom presudom, većinom glasova, utvrdio da su pripadnici srpskih snaga imali “genocidnu namjeru” da Muslimane i Hrvate u tim opštinama unište kao etničku grupu.

Iako je “veliki broj Muslimana i Hrvata ubijen ili su im nanijete teške povrede”, Vijeće je, međutim, zaključilo da oni nisu činili “značajan dio” tih etničkih grupa u opštinama, te da, stoga, nije ispunjen uslov za krivično djelo genocida.

Presudom je takođe utvrđeno da Mladić i drugi učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) nisu dijelili genocidnu namjeru da unište Muslimane i Hrvate u pet opština.

Mladić je, stoga, bio oslobođen krivice.

Tužilaštvo u žalbi navodi da je taj nalaz iz prvostepene presude pogrešan i traži da Apelaciono vijeće utvrdi da je na meti Mladićevih snaga bio “značajan dio” muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Takođe, tužioci žalbom traže da bude ispravljen zaključak iz prvostepene presude, za koji tvrde da je pogrešan, da Mladić nije imao genocidnu namjeru u pet opština.

Najavu žalbe na prvostepenu presudu podnijela je i Odbrana Mladića, koja traži da, zbog niza pravnih i činjeničnih grešaka sudija, ta presuda bude poništena, a Mladić oslobođen. Alternativno, Odbrana Mladića traži da mu bude ponovno suđeno.

Žalba Odbrane ima deset osnova. Po braniocima, Haški tribunal je pogriješio kada je u presudi Mladiću utvrdio da je postojao UZP čiji je on bio pripadnik. Cilj poduhvata, kako stoji u presudi, bilo je trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih dijelova teritorije BiH koje su lideri bosanskih Srba proglasili srpskim.

Odbrana pobija i nalaz iz presude da su postojala zločinačka udruženja u Sarajevu i Srebrenici.

Žalba Odbrane se odnosi i na dio kojim je utvrđeno da je Mladić bio protagonist zločinačkog udruženja uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a u proljeće 1995. godine.

Branioci navode i da Mladić nije imao pravično suđenje zato što su njegova prava “grubo prekršena”.

Žalili su se i na kaznu koju je Raspravno vijeće izreklo Mladiću, uz tvrdnju da sudije nisu u obzir uzele olakšavajuće okolnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG