Linkovi

Nelagoda, pitanja i malo apatije u Rusiji nakon udara u Ukrajini


Ožalošćeni se okupljaju kako bi položili cvijeće u spomen na više od 60 ruskih vojnika za koje Rusija kaže da su ubijeni u ukrajinskom napadu na teritoriju pod kontrolom Rusije, u Samari, 3. januara 2023.
Ožalošćeni se okupljaju kako bi položili cvijeće u spomen na više od 60 ruskih vojnika za koje Rusija kaže da su ubijeni u ukrajinskom napadu na teritoriju pod kontrolom Rusije, u Samari, 3. januara 2023.

Najsmrtonosniji ukrajinski udar na ruske trupe o kojem je dosad izvješteno ponovno je potaknuo kritike moskovske mobilizacijske akcije i razotkrio nedostatak povjerenja u dužnosnike gotovo godinu dana nakon ofanzive.

Ruska vojska objavila je da je 89 vojnika ubijeno kada je Kijev raketama koje su isporučile SAD pogodio privremenu bazu u gradu Makiivki, koji su okupirali Rusi, neposredno nakon ponoći na Novu godinu, dok Ukrajina procjenjuje da se žrtve broje u stotinama.

Rašireni izvještaji o mnogim nedavno mobiliziranim muškarcima koji su među mrtvima izazvali su bijes nakon mjeseci nezadovoljstva zbog haotičnog mobiliziranja.

Bilo je i rijetkih iskaza javne žalosti u Rusiji, s određenom frustracijom prema vojsci, čije su akcije u Ukrajini obavijene velom tajne.

Obično bi dužnosnici požurili okriviti Zapad i Ukrajinu.

Ali ovoga puta, za mnoge prokremaljske komentatore, krivac je bio bliže kući: vojno vodstvo.

Mnogi su se pitali je li 89 pravi broj mrtvih, jer su se društvenim mrežama proširila izvještaji da je municija bila pohranjena u blizini mjesta gdje su vojnici spavali.

Vojska je okrivila same trupe, rekavši da je razorni udar vjerovatno uslijedio nakon što su koristili svoje mobitele unatoč zabrani.

No, u rijetkom potezu, vojska je također obećala kazniti vlastite dužnosnike za pogreške nakon istrage.

Prebacivanje krivnje na trupe izazvalo je određeni bijes.

"Pa, naravno. Nije kriv zapovjednik koji je izdao zapovijed da se osoblje smjesti u školsku zgradu", rekao je moskovski zastupnik Andrej Medvedev na Telegramu. "Nego, očito je za tragediju kriv samo običan borac s telefonom."

'Nešto ne štima'

Rusija je uvela oštre zakone protiv "diskreditiranja vojske" otkako je poslala trupe u Ukrajinu, de facto zabranjujući kritike njezine ofanzive.

A sociolog Denis Volkov rekao je da takvi smrtonosni napadi imaju mali kratkoročni utjecaj na raspoloženje Rusa budući da državni mediji nisu posvećivali mnogo vremena ruskim gubicima.

Nakon što su vlasti krajem oktobra proglasile kraj regrutacije, Volkov je rekao da je "apatija znatno porasla" u ruskom društvu.

On je, međutim, rekao da je niz poraza i povlačenja u Ukrajini doveo do osjećaja među nekim Rusima "da nešto ne ide po planu".

"Ljudi primjećuju i to utječe na osjećaj da nije sve tako dugino kao što se prikazuje ili kako bi oni željeli da bude", rekao je Volkov.

Ali ipak većina misli da je sve u redu i da trebamo nastaviti (ofanzivu).

A photo shows the eternal flame and flowers laid in memory of more than 60 Russian soldiers who Russia says were killed in a Ukrainian strike on Russian-controlled territory, in Samara, on Jan. 3, 2023.
A photo shows the eternal flame and flowers laid in memory of more than 60 Russian soldiers who Russia says were killed in a Ukrainian strike on Russian-controlled territory, in Samara, on Jan. 3, 2023.

'Šokirana sam'

Ipak, u regiji Samare, odakle se znalo da su neki od vojnika, udari su doveli do javnih bdijenja koja su bila rijetka otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo ofanzivu.

Zabrinutost se brzo proširila na stranicama društvenih mreža rodbine vojnika iz Samare, pozivajući na temeljitu istragu.

“Nisu krivi mobiteli i njihovi vlasnici, već banalni nemar zapovjednika, za koje sam siguran da nisu ni pokušali preseliti osoblje”, stoji u jednoj objavi na društvenim mrežama.

"Šokirana sam što zapovjednici nisu upozorili na opasnosti", napisala je jedna žena na istoj stranici.

Neki su postavljali pitanje zašto je vlastima uopće potrebna mobilizacija.

Drugi su bili podijeljeni oko toga jesu li mobiteli doveli do razaranja.

Grupa aktivista u Samari također je pozvala da se kazne vojni dužnosnici i da se imena poginulih objave.

"Ovo je velika tragedija za regiju Samara", napisala je grupa na društvenim mrežama.

"Važno je zapamtiti da su to bili mobilizirani (ljudi), a ne profesionalni vojnici."

XS
SM
MD
LG