Linkovi

Ukrajinska vojska izjavila da je u jednom danu ubila 800 ruskih vojnika


Soldiers from Carpathian Sich international battalion conduct manoeuvres near the front line, near Kreminna
Soldiers from Carpathian Sich international battalion conduct manoeuvres near the front line, near Kreminna

Ukrajinska vojska procijenila je u četvrtak da je 800 ruskih vojnika ubijeno prošlog dana, uglavnom u borbama u istočnoj regiji Donjecka, dok su zapadni saveznici obećali isporuke oklopnih borbenih vozila, ali ne i tenkova koje Ukrajina želi.

Dajući svoj redoviti jutarnji pregled borbi, ukrajinska vojska je rekla da su ruske snage usredotočene na ofanzivu u sektoru Bakhmut i da su njeni napadi u sektorima Avdiivka i Kupiansk bili neuspješni.

Rečeno je da je tokom prošlog dana uništeno više od 800 ruskih vojnika, jedan avion, helikopter i tri tenka.

Također je izvijestio o neodređenom broju civilnih žrtava kao rezultat ruskih zračnih, raketnih i raketnih napada na većinom razrušeni grad Bakhmut koji drže Ukrajinci i dva druga grada u regiji Donjeck - Kostiantynivka i Kurakhove.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti brojke s bojišta.

Visoki dužnosnik američke administracije u srijedu je dao otrežnjujuću procjenu borbi u regiji Donjecka, posebno oko Bakhmuta.

"Borbe su još uvijek prilično vruće... ono što vidimo u Bakhmutu trebali bismo očekivati da ćemo vidjeti i drugdje duž fronte da će se borbe nastaviti u nadolazećim mjesecima", rekao je dužnosnik.

U svom večernjem video obraćanju, predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da ukrajinske trupe izvan Bakhmuta nanose brojne gubitke svojim protivnicima i da Rusija jača svoje snage u regiji.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Malyar, citirajući glavnu obavještajnu upravu svog ministarstva, napisala je u aplikaciji Telegram da značajni gubici za Rusiju znače da će vjerojatno morati objaviti još jednu djelomičnu mobilizaciju u prvom kvartalu godine.

Prema Jegeniju Balitskom, guverneru regije Zaporizhzhia pod ruskom kontrolom, ukrajinska artiljerija ubila je pet osoba i ranila 15, uključujući četiri radnika hitne pomoći, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG