Linkovi

Neidentifikovana letjelica oborena iznad Kanade


Američki avioni F22
Američki avioni F22

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u subotu da je po njegovoj naredbi američki borbeni avion oborio "neidentifikovani objekt" koji je letio visoko iznad kanadskog teritorija Yukon, dan nakon što su SAD poduzele sličnu akcije iznad Aljaske.

Sjevernoamerička komanda zračne odbrane, kombinirana američko-kanadska organizacija koja pruža zajedničku odbranu zračnog prostora nad dvije nacije, otkrila je u petak navečer objekt koji leti na velikoj visini iznad Aljaske, rekli su američki zvaničnici.

Dva aviona F-22 iz zajedničke baze Elmendorf-Richardson, Aljaska, nadgledala su objekat iznad vazdušnog prostora SAD uz pomoć aviona za dopunjavanje goriva Nacionalne garde Aljaske, prateći ga izbliza i uzimajući vrijeme da okarakterišu prirodu objekta, navodi se u saopštenju Sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Pet Rajder.

Objekat je u subotu prešao u kanadski vazdušni prostor.

SAD i Kanada su nastavile da nadgledaju objekat u kanadskom vazdušnom prostoru, a kanadski avioni CF-18 i CP-140 pridružili su se formaciji radi dalje procjene objekta, navodi se u Ryderovoj izjavi.

Trudeau je razgovarao s predsjednikom Joeom Bidenom, koji je također naredio da se objekt obori.

Samo dan ranije, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da se objekt veličine malog automobila nalazio iznad Aljaske. Zvaničnici nisu mogli reći da li je sadržavao neku opremu za nadzor, odakle je došao ili koju je svrhu imao.

Kirby je rekao da je oboren zato što je letio na visini od oko 13.000 metara i predstavljao "razumnu prijetnju" sigurnosti civilnih letova, a ne zbog saznanja da je bio uključen u nadzor.

XS
SM
MD
LG