Linkovi

Navalni skinut sa respiratora, uskoro može da napusti bolnički krevet


Aleksej Navalni (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Aleksej Navalni (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Ruski opozicionar Aleksej Navalni je skinut sa respiratora i biće spreman da napusti bolnički krevet uskoro, naveli su ljekari u ponedeljak, dok je Njemačka objavila da su francuska i švedska laboratorija potvrdile da je bio otrovan novičokom. 

Navalni je primljen u Šarite bolnicu u Berlinu dva dana nakon što mu je pozlilo u avionu u Rusiji 20. avgusta. Njemačka zahtijeva da Rusija istraži ovaj slučaj.

"On je uspješno skinut sa respiratora i može uskoro da napusti bolničku postelju", navela je bolnica.

U saopštenju se navodi da postoji pobošljanje zdravstvenog stanja Alekseja Navalnog, ali nema dugoročne prognoze kada je riječ o zdravlju ovog borca protiv korupcije i najeminentnijeg protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ljekari su prije upozoravali da iako se Navalni oporavlja, ne mogu se isključiti dugoročni zdravstveni problemi zbog trovanja.

Kremlj je odbio sve pozive njemačke kancelarke Angele Merkel i ostalih svjetskih lidera da Rusija odgovori na pitanja o trovanju, i odbio tvrdnje da je direktno odgovoran za to, optužujući Zapad da želi da nanese štetu Moskvi. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov otkazao je posjetu Njemačkoj, planiranu za utorak, objavilo je njegovo ministarstvo.

Vijest o zdravstvenom stanju Navalnog stiže dok njegove pristalice bilježe rezultate na regionalnim izborima širom Rusije, održanim u nedelju.

U Novosibirsku, koji je Navalni posjetio nekoliko dana prije nego što mu je pozlilo, šef njegovog regionalnog predstavništva Sergej Bojko osvojio je mjesto u gradskom veću.

Glavna vladajuća partija, Jedinstvena Rusija, koju Navalni naziva "strankom kriminalaca i lopova", izgubila je većinu u gradskom vijeću, prema preliminarnim rezultatima. Druga predstavnica Navalnog, Ksenija Fadejeva, osvojila je mjesto u gradskom veću Tomska, mjestu odakle je krenuo na let avionom u kome mu je pozlilo.

Njemačka vlada je objavila da su testovi u laboratorijama u Francuskoj i Švedskoj potvrdili ono što je zaključila njemačka vojna laboratorija: da je Navalni otrovan novičokom, istim otrovom iz sovjetske ere za koji su vlasti Britanije objjavile da je korišten na bivšem ruskom špijunu Sergeju Skripalu i njegovoj ćerki u Salisburiju u Engleskoj, 2018. godine.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja u Hagu takođe preuzima korake da uzme uzorke od Navalog da ih analizira u svojim laboratorijama, rekao je portparol njemačke vlade Štefen Zajbert.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izrazio je duboku zabrinutost zbog "kriminalnog djela" protiv Navalnog, u direktnom telefonskom razgovoru sa Putinom, objavio je Makronov kabinet.

Makron je potvrdio da je Francuska došla do istih zaključaka o trovanju, kao evropski partneri. "Potrebno je da Rusija objasni, sprovođenjem kredibilne i transparentne istrage", dodaje se u saopštenju.

Kremlj je saopštio da je Putin u razgovoru "istakao da su netačne i neosnovane optužbe protiv Rusije" i naglasio da Rusija zahtijeva od Njemačke da ruskim ljekarima uruči analize i uzorke uzete od Navalnog.

Upitana zašto ne daju uzrorke Rusiji, portparolka njemačkog Ministarstva spoljnih poslova Marija Adebar odgovorila je da je "gospodin Navalni bio na liječenju u ruskoj bolnici 48 sati".

XS
SM
MD
LG