Linkovi

Navalni zatražio ukidanje noćnih kontrola u zatvoru


Aleksej Navalni
Aleksej Navalni

Uhapšeni ruski opozicioni lider Aleksej Navalni zatražio je u ponedjeljak od suda da obustavi noćne kontrole na svaki po sat kojima je podvrgnut u zatvoru, rekavši da je ta mjera dostigla razmjere „mučenja“, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom. 

Obraćajući se sudu video vezom iz zatvora, Navalni je rekao da nije učinio ništa što bi opravdalo odluku vlasti da ga proglase rizičnim da pobjegne i napusti zemlju, što je rezultirao provjerama u zatvoru.

„Samo želim da prestanu da dolaze i da me bude noću, rekao je Okružnom sudu u Petušinskom u Vladimirskoj oblasti.

„Šta sam uradio: Jesam li se popeo na ogradu? Jesam li iskopao tunel? Ili sam nekome izvadio pištolj? Samo objasnite zašto su me proglasili rizičnim da pobjegnem!

Neprijatelj Kremlja tvrdi je da noćne provjere „zapravo predstavljaju mučenje”, rekavši sudiji da bi „poludio za nedelju dana” ako bi bio podvrgnut redovnim buđenjima.

Sud je kasnije odložio ročište za 2. juni.

Navalni, koji je uhapšen 17. januara po povratku iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja za šta optužuje Kremlj, osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog slučaja prevare iz 2014. godine.

On služi kaznu u regionu Vladimir, na oko 100 kilometara od Moskve, a u aprilu je 24 dana štrajkovao glađu zbog uslova u toj kaznenoj ustanovi, poznatoj kao jednoj od najrigoroznijih u Rusiji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG