Linkovi

Ruski sud odgodio saslušanje o "ekstremizmu" organizacije Navalnog


Aleksej Navalni
Aleksej Navalni

Ruski sud odgodio je ročište za slučaj protiv političke mreže zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog kako bi utvrdio da li bi njegova organizacija trebala biti proglašena "ekstremističkom", prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Očekivalo se da će Gradski sud u Moskvi 17. maja donijeti odluku po prijedlogu tužioca kojom će se označiti tri organizacije povezane s Navalnim - Fondacija za borbu protiv korupcije (FBK), Fondacija za zaštitu prava građana (FZPG) i regionalno sjedište Navalnija - "ekstremistički".

Međutim, kako je ročište započelo, tužoci su slučaju dodali još šest tomova materijala, što znači da će trebati vremena da se preispitaju novi materijali, rekla je grupa advokata Tima 29 (Komanda 29) koja zastupa Navalnijev tim.

Sat vremena nakon saslušanja, sud je donio odluku o odgađanju za 9. juni.

Tužioci su ranije rekli da su se organizacije „angažovale na stvaranju uslova za destabilizaciju socijalne i sociopolitičke situacije pod maskom svojih liberalnih slogana”.

Aktivisti za ljudska prava oštro su kritikovali prijedlog tužioca kao „skandalozan“ pokušaj ušutkivanja i ugnjetavanja svake opozicije i neslaganja u zemlji.

Presuda suda u korist zahtjeva, koja se očekuje, znači da će svako ko je povezan „odmah biti optužen za ekstremizam i to će dovesti do zatvorskih kazni za one koji rade u sjedištu, one koji sa njima sarađuju i one koji im pomažu”, rekao je prošlog mjeseca saveznik Navalnog Leonid Volkov.

Takva etiketa bi Navalnog i njegove pristalice i finansijske podržavaoce izjednačila sa pripadnicima militantne grupe „Islamska država” i Al-Kaide. Prema ruskom zakonu, članstvo ili finansiranje ekstremističke organizacije kažnjava se zatvorom do 10 godina.

Ivan Ždanov, šef FBK, rekao je da 29. aprila da aktivnosti organizacije neće prestati bez obzira na ishod sudskog ročišta. FBK je objavio brojne istrage o raskošnom načinu života ruske elite.

Među njima je i istraga rezidencije ruskog predsjednika Vladimira Putina koja je objavljena prošlog mjeseca na YouTube-u. Istraga je utvrdila da rezidencija sadrži raskošne enterijere i uključuje veliki spa centar koji nije otkriven ruskim poreskim obveznicima. Putin poriče da je palata njegova.

Potez da se Navalnijeve organizacije označe ekstremističkim posljednji je u nizu napada na Navalnog otkako je u avgustu 2020. pretrpio napad trovanja nervnim agensima.

On i njegove pristalice krive taj napad operativce Federalne službe bezbjednosti (FSB) koji djeluju po nalogu autoritarnog predsjednika Vladimira Putina.

Navalni je proveo nedjelje u Njemačkoj oporavljajući se od trovanja. Kada se u januaru vratio u Rusiju, uhapšen je i kasnije osuđen na dvije i po godine zatvora zbog optužbi za koje kaže da su izmišljene da bi ometale njegovu političku aktivnost.

Navalni je u zatvoru započeo štrajk glađu 31. marta zahtijevajući da ga pregleda vlastiti ljekar usred onoga što su njegove pristalice opisale kao „namjernu kampanju” zatvorskih zvaničnika za podrivanje njegovog zdravlja. Iako je štrajk prekinuo 22. aprila, rekao je da se i dalje zalaže za svoje zakonsko pravo da ga posjeti ljekar po sopstvenom izboru.

U okviru suzbijanja organizacija Navalnog, moskovski tužioci su prošlog mjeseca zaustavili sve aktivnosti njegovih regionalnih kancelarija i zatražili od suda da to učini i za FBK i FZPG jer tužioci nisu imali ovlaštenje da to čine sami.

Volkov je rekao 29. aprila da se mreža regionalnog sjedišta Navalnog gasi, jer je postalo „nemoguće” održavati akcije. Međutim, neka sjedišta će nastaviti svoje aktivnosti kao nezavisne društvene i političke grupe, dodao je Volkov.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG