Linkovi

Ruski sud odbio žalbu Navaljnog


Russian opposition leader Alexei Navalny appears on a TV screen during a live session with the court during a hearing of his appeal in a court in Moscow, Russia, Thursday, Jan. 28, 2021, with an image of the Moscow Kremlin in the background.
Russian opposition leader Alexei Navalny appears on a TV screen during a live session with the court during a hearing of his appeal in a court in Moscow, Russia, Thursday, Jan. 28, 2021, with an image of the Moscow Kremlin in the background.

Ruski sud odbio je žalbu kojim se tražilo puštanje Alekseja Navaljnog iz pritvora, rekavši da bi trebao ostati u pritvoru do 15. februara, prema ranijoj sudskoj presudi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Nakon što je saslušao svjedočenja, sud je odlučio da odbije žalbu Alekseja Navaljnog, čiji je pritvor produžen na 30 dana do 15. februara, Gradski sud Kimki Moskovske oblasti", rekao je sudija Musa Musajev, bez dvanja razloga za obakvu odluku.

Musajev je dodao da će puni tekst odluke biti objavljen kasnije.

Navaljni, koji je na saslušanju prisustvovao putem video veze, svoje hapšenje nazvao je "bezakonjem".

"Bezakonje je tipična stvar u Rusiji. [Moje hapšenje] je demonstrativno bezakonje s ciljem da uplaši mene i sve ostale. Sudije su samo robovi. Oni žele ušutkati ljudima poput mene", rekao je Navaljni dodajući da trenutne ruske vlasti "nisu gospodari naše zemlje i nikada neće biti".

"Da, snaga je sada na vašoj strani, ali to neće trajati vječno", rekao je Navaljni, koji je u pritvor odveden 17 januara, nakon što se u Rusiju vratio iz Njemačke nakon liječenja zbog pokušaja trovanja.

Glavni pomoćnik Navaljnog Leonid Volkov rekao je da su advokati 26. januara "iznenada" obaviješteni da je žalba na hapšenje zakazana za 28. januar.

Dvojica bliskih saradnika Alekseja Navaljnog zadržana su na 48 sati zbog navodnih kršenja sanitarnih i zdravstvenih propisa nekoliko sati prije nego što je sud trebao saslušati žalbu na zatvorski pritvor kritičara Kremlja.

Oleg Navaljni, brat zatvorenog ruskog opozicionog političara, i Ljubov Sobol, pravnica Navaljnijeve Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK), biće zadržani dva dana dok sud ne odluči o njihovim ograničenjima prije suđenja, direktor FBK Ivan Ždanov i saradnik Navaljnog Leonid Volkov, rekli je kasno 27. januara.

Uprkos nasilnom suzbijanju okupljanja vikendom protiv zatvaranja Navaljnog i korupcije u vladi, Volkov je pozvao na nove proteste širom Rusije 31. januara.

U racijama prostorija opozicionih organizacija koje su se dogodile 27. januara bile su uključene grupe maskiranih snaga sigurnosti koje su upadale u zgrade širom Moskve, uključujući i stan Navaljnog, u kojem je policija privela njegovog brata Olega, i unajmljeni stan u kojem živi Navaljnijeva supruga Julija.

Racije su izvršene i u uredima njegove Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK) i studija Navaljni Live.

Ruski mediji, pozivajući se na izvor u sigurnosnim agencijama, izvijestili su da su razlog za pretres kršenja ograničenja vezana za suzbijanje korona virusa. Tim Navaljni Live na Twitteru je napisao da su pretresi nezakoniti i da su izvršeni u svrhu zastrašivanja. Obećali su da će 31. januara ponovo izaći na ulice.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG