Linkovi

Ruske vlasti pokrenule novu istragu protiv Alekseja Navaljnog


Ruska opozicionarka za slikom Alekseja Navaljnog u Sankt Peterburgu (Foto: REUTERS/Anton Vaganov)
Ruska opozicionarka za slikom Alekseja Navaljnog u Sankt Peterburgu (Foto: REUTERS/Anton Vaganov)

Ruski državni istražioci saopštili su da su pokrenuli novi krivični postupak protiv Alekseja Navaljnog, kritičara ruskih vlasti i predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga da je javno prikupljeni novac za organizacije sa kojima je povezan - trošio za lične potrebe.

Inače, ruska Federalna zatvorska služba u ponedjeljak je naložila Navaljnom da je kontaktira u roku od jednog dana – ili će u protivnom biti uhapšen.

U objavi tog ruskog državnog tijela iznijete su optužbe da je Navaljni prekršio uslovnu zatvorsku kaznu koja se odnosi na presudu iz 2014. godine i izbjegavao nadzor inspektora za krivična djela.

Navaljni je tokom avgusta iz Rusije prebačen u Njemačku, gdje se oporavlja, pošto mu je pozlilo u avionu u incidentu koji su Njemačka i druge zapadne države označile pokušajem ubistva nervnim agensom Novičokom.

Laboratorijski testovi u tri evropske zemlje, koje je veifikovala međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja, potvrdili su da je Navaljni otrovan.

Inače, Ruski agent koji je učestvovao u operaciji uklanjanja dokaza poslije skoro fatalnog trovanja Alekseja Navaljnog nervnim gasom u avgustu, nehotice je priznao da je obavještajna jedinica ruske Federalne bezbjednosne službe (FSB) stavila otrov Novičok na donji veš ruskog aktiviste.

Slučajno priznanje se čulo u dugom telefonskom razgovoru koji je agent vodio sa samim Navaljnim, koji se predstavio kao visoki ruski zvaničnik koji je zahtijevao da čuje zbog čega pokušaj ubistva nije uspio. Istraživački medij Belingket je sarađivao sa Navaljnim i prisluškivao taj razgovor.

Konstantin Kudrjavcev, član, kako se vjeruje, obavještajne jedinice FSB-a, u razgovoru koji je trajao 49 minuta otkrio je kako je plan atentata organizovan, a takođe je otkrio detalje o kasnijoj operaciji uklanjanja dokaza o pokušaju ubistva, koji se odigrao 20. avgusta u Tomsku u Sibiru.

Rusija, međutim, tvrdi da joj do sada nisu prezentovani dokazi o mogućem trovanju – istovremeno negirajući svoju umiješanost.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG