Linkovi

Navaljnom određen jednomjesečni pritvor


Aleksej Navalni uoči saslušanja u policijskoj stanici u ruskom gradu Himkiju (REUTERS, INSTAGRAM @NAVALNY)
Aleksej Navalni uoči saslušanja u policijskoj stanici u ruskom gradu Himkiju (REUTERS, INSTAGRAM @NAVALNY)

Alekseju Navaljnom, ruskom opozicionom lideru koji se tokom prethodnog vikenda vratio u zemlju, određen je jednomjesečni pritvor. U obrazloženju je navedeno da je Navaljni prekršio uslove suspendovane zatvorske presude.

Odluka je donijeta nakon višesatnog saslušanja koje je održano u policijskoj stanici u gradu Himkiju, gdje je po dolasku u Rusiju, Navaljni sproveden.

Navaljni se u nedjelju vratio u Rusiju iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja nervnim gasom za šta je kao odgovorne označio ruske vlasti na čelu sa Vladimirom Putinom.

Leonid Volkov, jedan od saradnika Alekseja Navaljnog, pozvao je na organizovanje protesta širom zemlje od naredne subote.

Ne bojte se, izađite na ulice”, poručio je Navaljni u snimljenom video obraćanju pošto je objavljeno da mu je određen jednomjesečni pritvor.

Nemojte to činiti zbog mene – već zbog vaše budućnosti”, poručio je Navaljni.

Njegovo privođenje na aerodromu Šermetjovo izazvalo je burne reakcije, kako u Rusiji, tako i širom svijeta, uključujući američke i evropske zvaničnike. Čitav slučaj doprinio je dodatnim napetostima između zapada i Rusije.

Hitno oslobađanje ruskog opozicionog lidera zatražili su Evropska komisija, Komesarijat za zaštitu ljudskih prava Ujedinjenih nacija, britanski sekretar za spoljne poslove Dominik Rab, kao i zvaničnici država članica EU.

Džejk Saliven, savjetnik američkog izabranog predsjednika za pitanja nacionalne bezbjednosti, zatražio je od ruskih vlasti da oslobode Navaljnog – dok je aktuelni državni sekretar Mike Pompeo, kako je saopšteno, oštro osudio njegovo hapšenje.

Sa druge strane, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, saopštio je da brojne reakcije zapadnih država povodom hapšenja Navaljnog nastoje da, kako se izrazio, skrenu pažnju sa krize njihovog modela razvoja.

Aleksej Navaljni, ruski opozicioni lider i kritičar predsjednika Vladimira Putina, osuđen je 2014. godine po optužbama za prevaru i pranje novca na zatvorsku kaznu od tri i po godine. Evropski sud za ljudska prava presudu ruskog pravosuđa označio je proizvoljnom i, kako je ukazano, očigledno nerazumnom.

Ruska zatvorska služba potražuje Navaljnog tvrdeći da je prekršio odredbe uslovnog pomilovanja nakon presude kojom je 2014. osuđen po optužbama za pranje novca. To državno tijelo saopštilo je da ruski opozicioni lider iza rešetaka treba da provede naredne tri i po godine. Navaljni i njegovi saradnici taj proces i presudu označili su kao politički motivisanu.

Sudski pretres povodom tog slučaja trebalo bi da bude održan 2. februara, objavili su njegovi advokati.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG