Linkovi

Naučnici: Deksametazon jedini lijek koji spašava živote oboljelih od COVID-19


Deksametazon, jeftini steroid sa širokom upotrebom, prvi je lijek za koji se pokazalo da može da spasi živote pacijenata oboljelih od COVID-19, a naučnici su ocijenili da je riječ o "velikom iskoraku".

Rezultati kliničkog testiranja, objavljeni u utorak, pokazali se da je deksametazon, koji se koristi za smanjenje zapaljenja kod drugih bolesti, smanjio stopu smrtnosti za oko trećinu među najteže oboljelim od COVID-19 koji su primljeni u bolnicu, prenosi agencija Reuters.

Rezultati takođe sugerišu da bi lijek trebalo odmah da postane standardni tretman za najteže slučajeve koronavirusa.

"Rezultati pokazuju da će davanje deksametazona zaraženima, koji su na respiratoru ili kiseoniku spasiti živote i to po izuzetno niskoj cijeni. Teško će biti da bilo koji lijek zamijeni ovo, s obzirom na to da za manje od 50 funti (63.26 dolara) možete da liječite osam pacijenata i spasite život", rekao je novinarima profesor na Univerzitetu Oxford Martin Landray​, koji sa kolegom Peter Horbyjem​ predvodi istraživanje poznato pod nazivom "Oporavak".

Horby je naglasio da je deksametazon "jedini lijek za koji se do sada pokazalo da smanjuje stopu smrtnosti i to značajno" i da je riječ o "velikom iskoraku".

Trenutno nema odobrenih tretmana niti vakcina za COVID-19, koji je odnio više od 431 hiljadu života širom sveta.

U okviru kliničkog istraživanja, koje je počelo u aprilu, upoređeni su rezultati oko 2.100 pacijenata, kojima je nasumice prepisan steroid sa oko 4.300 onih koji nisu primili lijek.

Rezultati pokazuju da bi liječenje deksametazonom sprečilo jedan smrtni slučaj na svakih osam paciijenata, oboljelih od COVID-19, koji su bili na respiratoru i jednu smrt na svakih 25 pacijenata koji su primili lijek, dok su dobijali kiseonik, objasnio je profesor Landray​. Među pacijentima, kojima nije bila potrebna pomoć u disanju, nije bilo koristi od liječenja deksametazonom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG