Linkovi

FDA povukla odobrenja za hitnu upotrebu hidroksihlorokina za liječenje COVID-19


Američka Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration - FDA) prekida hitnu autorizaciju za upotrebu lijeka hidroksihlorokin za COVID-19.

Agencija sada vjeruje da predloženi režimi doziranja "vjerojatno neće proizvesti antivirusni učinak", izjavila je glavna znanstvenica FDA Denise Hinton u pismu objavljenom 15. juna 2020.

„Sada vjerujemo da predloženi režimi doziranja za [hlorokin] i [hidroksihlorokin] ... vjerovatno neće proizvesti antivirusni učinak“, izjavila je Denise Hinton.

Uprava za hranu i lijekove u ponedjeljak je povukla odobrenja za hitnu upotrebu spomenutih supstanci za dva tretmana infekcije izazvane novim koronavirusom SARS-CoV-2, a koje je, između ostalih, promovisao i predsjednik Donald Trump, unatoč zabrinutosti zbog njihove sigurnosti i efikasnosti. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro je vršio pritisak na proizvodnju ovih supstanci i njihovo korištenje u terapiji pacijenata s COVID-19 iako su medicinski zvaničnici imali mišljenje da je još rano koristiti ove supstance u tu svrhu te su savjetovali da se čekaju rezultati kliničkih studija efikasnosti hlorokina i hidroksihlorokina u liječenju COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija je prvo zaustavila studije ispitivanja ovih lijekova u terapiji COVID-19 nakon zaključaka iz dva rada kako ove supstance povećavaju rizik od srčanih problema, međutim, kako autori tih studija nisu mogli dokazati porijeklo svojih baza podataka, studije su povučene i SZO je nastavila sa ispitivanjem ovih lijekova. Međutim, povlačenje ovih radova ne znači automatski da su ove supstance efikasne.

Ovog mjeseca dva randomizirana kontrolisana ispitivanja, koja se smatraju „zlatnim standardom“ za utvrđivanje efikasnosti i sigurnosti lijekova, zaključila su da ovi lijekovi ne sprječavaju infekciju novim koronavirusom i ne pomažu hospitaliziranim pacijentima.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG