Linkovi

NATO vjeruje da Rusija krši sporazum o nuklearnom oružju


Russia War Games
Russia War Games

Članice NATO vjeruju da Rusija krši ključni sporazum o kontroli nuklearnog oružja i da je Alijansa više puta pokušala da dobije informacije o novom ruskom raketnom sistemu, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungesku.

NATO je prošle godine izrazio zabrinutost da ruski sistem 9M729, koji može da nosi nuklearne bojeve glave, krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987.

Taj sporazum Rusije i SAD zabranjuje sve krstareće i balističke rakete sa zemlje s opsegom između 500 i 5.500 kilometara.

Lungesku je rekla da "u odsustvo vjerodostojnog odgovora iz Rusije o novim raketama, saveznici vjeruju da bi najvjerojatnija ocjena bila da Rusija krši sporazum INF".

Ona nije komentirala prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da će povući SAD iz sporazuma, navodeći samo da će "saveznici nastaviti konsultacije".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG