Linkovi

Bolton u Moskvi, rastu tenzije između SAD i Rusije


RUSSIA -- U.S. National Security Adviser John Bolton (L) Russian Security Council Secretary Nikolai Patrushev (R) meet in Moscow, October 22, 2018
RUSSIA -- U.S. National Security Adviser John Bolton (L) Russian Security Council Secretary Nikolai Patrushev (R) meet in Moscow, October 22, 2018

Kremlj je potvrdio da će se ruski predsjednik Vladimir Putin susresti sa Boltonom, ali ne 22. oktobra.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton započeo je dvodnevnu posjetu Moskvi u momentu novog rasta tenzija između dvije strane nakon objave Donalda Trumpa da će se povući, iz decenijama starog sporazuma sa Rusijom o kontroli nuklearnog oružja, kojim su sa evropskog tla eliminisane nuklearne rakete.

Kremlj je potvrdio da će se ruski predsjednik Vladimir Putin susresti sa Boltonom, ali ne danas (22. oktobra), prvog dana posjete američkog zvaničnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ponovio u ponedjeljak rusko gledište na povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma i poručio da bi svijet mogao postati "više opasno" mjesto i prisiliti Moskvu da posegne za uspostavom "ravnoteže moći" .

"Mi dajemo dokaze da su same SAD te koje podrivaju temelje glavnih tačaka sporazuma, raspoređujući rakete sposobne ne samo za presrijetanje već i rakete kraćeg i srednjeg dometa (u sastavu antiraketnog štita), kao i korišćenjem dronova, koji zapravo služe kao lanseri raketa srednjeg i kratkog dometa. Stoga mi kategorički odbacujemo optužbe da Rusija krši sporazum, Rusija ostaje posvećena ovom ugovoru", ustvrdio je Peskov.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je pak na press konferenciji u ponedjeljak ujutro poručio:

"Svaka akcija u ovoj oblasti biće presretnuta sa kontraakcijom, zato što se strateška stabilnost može osigurati samo na bazi pariteta. Takav paritet može biti osiguran pod svim okolnostima. Mi snosimo odgovornost za globalnu stabilnost i očekujemo da SAD neće skinuti svoj dio odgovornosti, takođe."

Prvi sagovornik Johna Boltona, savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, u Moskvi je njegov kolega po rangu, savjetnik Vladimira Putina, Nikolaj Patrušev, i taj je susret potvrdio portparol ruskog Savjeta za bezbjednost Jevgenij Anošin, za Interfax.

Bolton je u Moskvu stigao u nedjelju i u naredna dva dana razgovara sa zvaničnicima Kremlja i Ministarstva vanjskih poslova.

Uoči tog susreta pomoćnik Lavrova, Sergej Rjabkov je za agenciju Interfax rekao da Moskva očekuje da Bolton "profesionalno objasni tačno značenje" Trumpove objave o povlačenju iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF).

Prethodno je ovaj isti ruski zvaničnik rekao da je unilateralno povlačenje SAD iz tog sporazuma "veoma opasno" i da bi moglo voditi do "vojno-tehničkog" uzvraćanja.

INF sporazum, koji su pri kraju Hladnog rata dogovorili tadašnji predsjednici SAD Ronald Reagan i sovjetski lider Mihail Gorbačov 1987. zabranio je SAD i Rusiji, posjedovanje, proizvodnju ili raspoređivanje nuklearnih raketa srednjeg dometa koje dosežu daljinu između 500 i 5.500 kilometara.

SAD tvrde da Rusija već duže krši odredbe tog ugovora i da razvija takve rakete već godinama, a 2014. ta optužba je i javno izrečena.

Rusija sa druge strane uporno negira optužbe SAD te su uzvraćali kontraoptužbom da neki elementi američkog antiraketnog štita u Evropi krše odredbe INF sporazuma. Vašington takođe negira takve optužbe.

Trump je povlačenje iz nuklearnog sporazuma objavio prije dva dana na predizbornom skupu u Nevadi:

"Mi ćemo da ukinemo sporazum i da se povučemo oz njega. Vašington neće dozvoliti Rusiji da ide dalje sa proizvodnjom oružja dok nama nije dozvoljeno da to činimo".

Objava je uzrokovala oštre kritike bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, koji je potpisao originalni dokument. Sada 87-godišnjak slabog zdravlja, rekao je da bi bila greška Vašingtona, koja pokazuje "nedostatak mudrosti."

"Da li zaista ne razumiju u Vašingtonu gdje bi ovo moglo da vodi? Odbaciti ugovor je greška. Apsolutno se ne smije pocijepati stari ugovor o razoružanju", izričit je Gorbačov.

Reakcije Zapada su različite.

U Britaniji, ministar odbrane Gavin Williamson je rekao da je njegova zemlja "apsolutno rezolutno" uz Vašington po ovom pitanju, te su pozvali Kremlj da "dovede svoju kuću u red".

Sa druge strane, njemački ministar vanjskih poslova, Heiko Maas je rekao da je sporazum bio "jedan od važnih stubova naše evropske bezbjednosne arhitekture" i da Trumpova najava "otvara teška pitanja za nas i Evropu", mada je podcrtao da Rusija još uvijek nije uvjerljivo odgovorila na optužbe o tome da krše sporazum.

Međutim u samoj Americi, Trumpov republikanac, Rand Paul, kritikovao je Johna Boltona i na Fox Newsu rekao da vjeruje da iza ovog stoji upravo on, te da je ovo, kako je rekao, "velika, velika greška".

"Ja mislim da on ne razumije važnost postignuća Reagana i Gorbačova sa ovim", rekao je Paul.

Predsjednik senatskog Komiteta za spoljne poslove, takođe republikanac senator Bob Corker je za CNN rekao da se nada da je ovo samo pregovarački manevar.

Corker misli da bi to moglo biti nešto kao "mjera predostrožnosti da bi se Rusija dovela do toga da poštuje sporazum". Corker se nada "da ćemo biti u mogućnosti da ostanemo u sporazumu."

Sa druge strane, senator Lindsey Graham, još jedan republikanac, podržava Trumpa pa je za Fox News rekao: "Apsolutno ispravan potez, Rusi su varali."

XS
SM
MD
LG