Linkovi

Države NATO-a potpisuju protokole o pristupanju Švedske i Finske


FILE - The flags of Finland, NATO and Sweden are seen during a ceremony to mark Sweden's and Finland's application for membership in Brussels, Belgium, May 18, 2022.
FILE - The flags of Finland, NATO and Sweden are seen during a ceremony to mark Sweden's and Finland's application for membership in Brussels, Belgium, May 18, 2022.

Švedska i Finska, šalju zahtjeve za članstvo dviju država u prijestolnice saveza na zakonodavna odobrenja.Ovaj potez dodatno povećava stratešku izolaciju Rusije nakon njezine invazije na susjednu Ukrajinu u februaru i vojnih borbi od tada. 

"Ovo je doista povijesni trenutak za Finsku, za Švedsku i za NATO", rekao je glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg.

30 veleposlanika i stalnih predstavnika službeno je odobrilo odluke prošlotjednog summita NATO-a kada je savez donio povijesnu odluku da pozove ruskog susjeda Finsku i skandinavskog partnera Švedsku da se pridruže vojnom klubu.

Unatoč dogovoru u savezu, odobrenje parlamenta u državi članici Turskoj i dalje bi moglo predstavljati probleme za njihovo konačno uključivanje u članstvo.

Prošlog je tjedna turski čelnik Recep Tayyip Erdogan upozorio da bi Ankara i dalje mogla blokirati proces ako dvije zemlje u potpunosti ne ispune turski zahtjev za izručenje osumnjičenika za terorizam koji su povezani sa zabranjenim kurdskim skupinama ili mrežom svećenika u egzilu optuženog za neuspjeli državni udar 2016. u Turskoj.

Rekao je da bi turski parlament mogao odbiti ratificirati sporazum. To je moćna prijetnja budući da pristup NATO-u mora formalno odobriti svih 30 država članica, što svakoj daje pravo blokiranja.

Stoltenberg je rekao da ne očekuje promjenu mišljenja. “Postojali su sigurnosni problemi koje je trebalo riješiti. I učinili smo ono što uvijek radimo u NATO-u. Našli smo zajednički jezik.”

Svaka država saveza ima različite zakonodavne izazove i procedure s kojima se mora nositi, a moglo bi proći još nekoliko mjeseci da ove dvije zemlje postanu službene članice.

"Radujem se brzom procesu ratifikacije", rekao je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto. Ruska invazija na Ukrajinu ovom je procesu dala dodatnu hitnost. Udomit će dvije nacije u zapadnom vojnom savezu i dati NATO-u veću moć, posebno u svjetlu vojne prijetnje Moskve.

"Bit ćemo još jači, a naši će ljudi biti još sigurniji dok se suočavamo s najvećom sigurnosnom krizom u desetljećima", rekao je Stoltenberg.

Potpisivanje u utorak već dovodi obje nacije dublje u okrilje NATO-a. Kao bliski partneri, već su prisustvovali nekim sastancima koji su uključivali pitanja koja su ih se odmah ticala. Kao službeni uzvanici mogu prisustvovati svim sastancima veleposlanika čak i ako još nemaju pravo glasa.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG