Linkovi

NATO počeo vježbe na Baltiku, učestvuju i Finska i Švedska


Američki vojni brod u Stokholmu, uoči početka vojnih vežbi BALTOPS 22
Američki vojni brod u Stokholmu, uoči početka vojnih vežbi BALTOPS 22

NATO je otpočeo dvosedmične vojne vježbe u Baltičkom moru, u kojima učestvuje 16 zemalja - među njima i dva kandidata za članstvo, Švedska i Finska.

BRISEL - Godišnje BALTOPS vojne vježbe počele su 1972. i ne održavaju se zbog neke aktuelne bezbjednosne prijetnje, ali je alijansa saopštila da "učešćem Švedske i Finske NATO jača svoje snage, u nepredvidivom svijetu".

Finska i Švedska su dugo bile nesvrstane, ali su odlučile da apliciraju za članstvo u NATO-u poslije invazije Rusije na Ukrajinu. Moskva je godinama upozoravala dvije zemlje da se ne učlanjuju u NATO i najavljivala određene mjere ako to učine.

Pred početak vojne vježbe, u kojoj učestvuje 7.000 pripadnika mornarice, 45 plovila i 75 aviona, američki vojni zvaničnici su rekli da je veoma važno da NATO podrži vlade u Švedskoj i Finskoj.

"Važno je da SAD i druge NATO članice da pokažu solidarnost sa Švedskom i Finskom tokom ove vježbe", rekao je komandant Združenih snaga Mark Mili koji se sastao sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.

Mili je ocijenio da će, iz perspektive Moskve, pridruživanje dvije zemlje NATO-u biti "veoma problematično" i da će Rusija biti u teškoj poziciji na Baltičkom moru jer će biti skoro u potpunosti okružena članicama NATO-a. Jedine tačke koje kontroliše Rusija biće enklava Kaljinjingrad i grad Sankt Petersburg.

Turska, koja je članica NATO-a i ima dobre odnose sa Rusijom, protivi se članstvu Finske i Švedske u NATO-u, zbog navode podrške kurdskim grupama koje Turska smatra terioristima.

Švedska i FInska, kao partneri NATO-a, učestvuju u pomorskim vježbama od sredine 90-ih.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG