Linkovi

Rusija: NATO vježbe Steadfast Defender označavaju povratak šemama hladnog rata


Sjedište NATO saveza u Briselu
Sjedište NATO saveza u Briselu

Razmjeri NATO vježbi Steadfast Defender 2024 označavaju "neopoziv povratak" alijanse na hladnoratovske planove, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško za državnu novinsku agenciju RIA u izjavi objavljenoj u nedjelju.

NATO je u četvrtak saopćio da pokreće svoju najveću vježbu od Hladnog rata koja uključuje oko 90.000 vojnika, uvježbavajući kako bi američke trupe mogle ojačati evropske saveznike u zemljama koje graniče s Rusijom i na istočnom krilu alijanse ako se sukob razbukta sa "bliskim protivnicima".

"Ove vježbe su još jedan element hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije", rekao je Gruško za RIA.

"Vježba ovog razmjera... označava konačni i neopoziv povratak NATO-a hladnoratovskim planovima, kada se proces vojnog planiranja, resursi i infrastruktura pripremaju za konfrontaciju s Rusijom."

NATO nije poimenično pomenuo Rusiju u svom saopštenju. Ali njegov glavni strateški dokument identifikuje Rusiju kao najznačajniju i direktnu prijetnju sigurnosti članica NATO-a.

Rusija je pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, što je, kako su Kijev i njegovi zapadni saveznici rekli, bilo neprovocirano imperijalističko otimanje zemlje.

Moskva i njen šef diplomatije, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, od tada su često optuživali "kolektivni Zapad" da vodi "hibridni rat" protiv Rusije podržavajući Ukrajinu kroz finansijsku i vojnu pomoć.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG