Linkovi

Šef NATO-a: Savez u pregovorima o stavljanju nuklearnog oružja u pripravnost


Ilustracija
Ilustracija

NATO je u pregovorima o raspoređivanju više nuklearnog oružja, vađenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost, suočen sa rastućom prijetnjom iz Rusije i Kine, rekao je u ponedjeljak čelnik alijanse.

Jens Stoltenberg je za britanski list Telegraph rekao da su članice imale konsultacije uživo kako bi se koristila transparentnost oko nuklearnog arsenala kao sredstvo odvraćanja.

"Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude operativno i koje treba da budu uskladištene, ali moramo da se konsultujemo o ovim pitanjima. Upravo to radimo", rekao je on za list.

"Transparentnost pomaže da se prenese direktna poruka da smo, naravno, nuklearni savez."

Cilj NATO-a je, naravno, svijet bez nuklearnog oružja, ali sve dok postoji nuklearno oružje, mi ćemo ostati nuklearni savez, jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO nema, je opasniji svijet."

Stoltenberg je prošle sedmice rekao da je nuklearno oružje NATO-ova "krajnja sigurnosna garancija" i sredstvo za očuvanje mira.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je više puta upozoravao da bi Moskva mogla koristiti nuklearno oružje za odbranu u ekstremnim okolnostima. Optužuje SAD i njihove evropske saveznike da su gurnuli svijet na rub nuklearne konfrontacije dajući Ukrajini milijarde dolara vrijednog oružja, od kojih se dio koristi protiv ruske teritorije.

NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji isporuke oružja Kijevu, rijetko javno govori o oružju, iako je poznato da su SAD rasporedile nuklearne bombe na nekoliko lokacija u Evropi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG