Linkovi

Rusija i Bjelorusija počele drugu fazu taktičkih nuklearnih vježbi


Ruski bombarder Tu-22M3 u letu tokom zajedničkih rusko-bjeloruskih vježbi namijenjenih obučavanju vojske da koristi taktičko nuklearno oružje.
Ruski bombarder Tu-22M3 u letu tokom zajedničkih rusko-bjeloruskih vježbi namijenjenih obučavanju vojske da koristi taktičko nuklearno oružje.

Rusija je u utorak saopštila da su njene trupe započele drugu fazu uvježbavanja raspoređivanja taktičkog nuklearnog naoružanja zajedno sa bjeloruskom vojskom poslije, kako je Moskva navela, prijetnji zapadnih sila.

Rusija tvrdi da Sjedinjene Države i njeni evropski saveznici, dajući Ukrajini milijarde dolara vrijedno oružje, od kojih se neko koristi za napade na rusku teritoriju - guraju svet na ivicu konfrontacije između nuklearnih sila.

Otkako je u februaru 2022. poslao hiljade vojnika u Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin je više puta govorio da bi Rusija mogla da koristi nuklearno oružje za odbranu u ekstremnim situacijama, što su komentari koje je Zapad odbacio kao "zveckanje oružjem".

Rusija je prošlog mjeseca eksplicitno povezala nuklearne vježbe koje je Putin naredio sa, kako je navela, "provokativnim izjavama i prijetnjama određenih zapadnih zvaničnika protiv Ruske Federacije".

U prvoj fazi vježbi, ruske trupe su obučavale za upotrebu raketa Iskander, dok su se vazduhoplovne snage obučavale sa hipersoničnim raketama Kinžal.

Druga faza podrazumeva izvođenje zajedničke obuke ruskih i bjeloruskih jedinica "za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Vježbe imaju za cilj održavanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja Rusije i Bjelorusije u cilju bezuslovnog obezbjeđenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta", saopštilo je ministarstvo.

Na snimku koje je objavilo Ministarstvo odbrane, prikazan je raketni sistem Iskander s podignutim raketama, a prikazani su i avioni MiG-31 koji nose rakete Kinžal, kao i bombarderi velikog dometa Tupoljev Tu-22M3.

Putin je u petak rekao da Rusija nema potrebe da koristi nuklearno oružje da obezbijedi pobjedu u Ukrajini, što je do sada najjači signal Kremlja da najsmrtonosniji sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata neće eskalirati u nuklearni rat.

Putin je također rekao da ne isključuje promjene ruske nuklearne doktrine, koja utvrđuje uslove pod kojima bi takvo oružje moglo da se koristi. On je također rekao da bi Rusija, ako je potrebno, mogla da testira nuklearno oružje, iako on u ovom trenutku ne vidi potrebu da to čini.

Rusija i SAD su daleko najveće svjetske nuklearne sile i imaju oko 88 odsto svjetskog nuklearnog oružja, navodi Federacija američkih naučnika.

"Taktičko nuklearno oružje" je nuklearno oružje dizajnirano za upotrebu na bojnom polju, tako da je generalno manje moćno od takozvanog "strateškog" nuklearnog oružja dizajniranog da može da uništi velike gradove.

SAD će možda morati da rasporede više strateškog nuklearnog oružja u narednim godinama kako bi odvratile sve veće prijetnje od Rusije, Kine i drugih protivnika, rekao je u petak viši pomoćnik Bijele kuće.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG