Linkovi

NATO: Nećemo priznati „lažne” ruske referendume u Ukrajini


Sjedište NATO-a u Briselu
Sjedište NATO-a u Briselu

NATO je u četvrtak osudio planove Moskve za održavanje „lažnih” referenduma u regijama Ukrajine koje je okupirala Rusija. Pozvali su sve države da odbace ono što su nazvali „jasnim ruskim pokušajima teritorijalnog osvajanja”.

„Lažni referendumi u Donjecku, Luganjsku, Zaporožju, i rehgiji Herson u Ukrajini nemaju legitimitet i bit će očito kršenje Povelje Ujedinjenih nacija”, napisali su iz NATO-a u izjavi, izvještava Reuters.

„NATO saveznici neće priznati njihove nelegalne i nelegitimne aneksije. Ove teritorije su ukrajinske”, dodali su.

Takozvani referendumi o pridruživanju Rusiji trebali bi se održati od petka do utorka u nekoliko velikih regija u istočnoj i južnoj Ukrajini, koji čine oko 15% teritorije zemlje.

Planove Moskve da održi hitne referendume u dijelovima Ukrajine osudile su i zapadne zemlje. Referendumi će početi 23. septembra u regijama Lugansk, Herson, Zaporožje i Donjeck.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da Washington „nedvosmisleno” odbija sve takve referendume, dok su njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron upotrijebili riječ „prevara” kako bi opisali planiranu akciju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG